Rumos gyümölcs mézzel

Cseresznyét, meggyet, hámozott és kimagolt sárga és őszibarackot, ringlót, vörös és magvaváló szilvát, áfonyát, szedret tehetünk el így. Minden kg. gyümölcshöz 1 dl mézet és 0.5 dl rumot számítsunk, 5 kg gyümölcs tartósításához 1 csapott kávéskanál szalicil vagy más konzerváló szer kell. A mézet és a szalicilt felforraljuk annyi vízben, amennyi elég a gyümölccsel teli üvegek megtöltéséhez. Mikor a lé forr, beledobjuk a gyümölcsöt, rövid ideig forraljuk, szűrőkanállal kiszedjük, és az előkészített üvegekbe rakjuk. Mielőtt a gyümölcs kihűlne, az üvegeket feltöltjük a forró lével, tetejükre töltjük a rumot, lekötjük, s pokrócokba takarva hagyjuk másnapig. Egyszerre kisebb mennyiségekkel dolgozzunk, hogy gyümölcs és a lé ne hűljön ki.
Dolgozó Nő

Sárga- vagy őszibarack napon érlelve

Egy kétliteres üveghez kb. 2 – 2.5 kg barack, 0.5 kg cukor, 0.5 dl rum és egy késhegynyi szalicil szükséges. A hibátlan, félig érett barackokat meghámozzuk, magjukat kiszedjük, a barackokat, citromlével lecsöpögtetjük, cukorral rétegezve üvegekbe rakjuk. A szalicilt feloldjuk a rumban, a barackra öntjük, lekötjük, és az üveget a napra tesszük addig, míg a cukor el nem olvad. Az nem baj, ha a felső sor kicsit megbarnul. Meggyet és szilvát is tehetünk így el.
Dolgozó Nő

Kékparadicsom (vineta) vízben

A literes üveghez 1 kg-ot számítva, tetszés szerinti mennyiségű vinetát megsütünk. Megtisztítjuk, megmossuk, s egészben üvegekbe rakjuk úgy, hogy körülbelül háromnegyedig teljen meg az üveg. Hideg vízzel teletöltjük az üveget, késhegynyi szalicilt vagy más konzerváló szert teszünk a tetejére, lekötjük, s két egymásutáni napon 20 – 20 percig gőzöljük. Mikor az üveget megbontjuk, zománcozott szűrőben lecsöpögtetjük a vizet, majd úgy készítjük el, mint a friss vinetát.
Dolgozó Nő

Málnaszörp főzve

5 kg málnát zománcos üvegedényben kézzel jól összetörünk, és 3 – 4 napig állni hagyjuk. Mikor erjedni kezd, gézzacskóba tesszük, edény fölött lecsurgatjuk, kinyomkodjuk. Ahány kilogramm levet kapunk, annyi kg cukorral 20 percig főzzük, miközben folyton kevergetjük. Melegen üvegekbe töltjük, lekötjük.
Dolgozó Nő

Ringló befőtt

Csak egészséges, még éretlen zöld ringlószilva megfelelő erre a célra. A gyümölcsöt megmossuk, szárát leszedjük, és mindegyik darabot tűvel kissé megszurkáljuk. Egy edényben elegendő vizet teszünk főni, kevés ecetet, egy csipetnyi szódabikarbónát is teszünk hozzá. Ha felforrt, beletesszük a ringlót, és 1 – 2 percig főzzük. Leszűrjük, jól lehűtjük, és üvegekbe rakjuk. Egy liter vízhez 50 dkg cukrot számítva szirupot főzünk, majd ráöntjük a ringlóra, úgy, hogy jól ellepje. Szorosan lekötözzük, és 1 – 2 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.