Dolgozó NőA közepes nagyságú, keményhúsú paprikákat jól megmossuk, száruktól, magházuktól, erezésüktől megtisztítjuk. Belsejüket jól megsózzuk, majd egymásba dugdosva egy edényben állni hagyjuk. Ha kissé megpuhulnak és levet eresztettek, üvegekbe rakjuk és ráöntjük a sós levet. Ha kevés a lé, akkor sós vízzel pótoljuk. Az üvegeket lekötözzük, és így tesszük el télire.
Egres eltevése
Dolgozó NőKözepesen érett gyümölcsöt tegyünk el télire. A megmosott, megtisztított egrest üvegekbe rakjuk, az üvegek aljára kevés vágott zöldkaprot is tehetünk, jól megrázzuk az üvegeket, hogy elhelyezkedjenek bennük a szemek. Tetejükre szalicilt teszünk, lekötjük és kigőzöljük. Télen használatkor leszedjük a szalicilt.
Diós szelet
- 10 dkg margarin,
- 25 dkg porcukor,
- 4 tojás,
- 14 dkg rétesliszt,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 2 kiskanál vaníliás cukor,
- 10 dkg őrölt dió,
- 5 dkg darabosra megvágott dió.
Habosra kevertem a margarint 15 dkg porcukorral, 2 egész
tojással, és 2 tojássárgájával,
aztán apránként hozzáadtam a
sütőporos réteslisztet. Kivajazott kisebb tepsiben (20x25-öst használtam én) félig
megsütöttem. A maradék 2 tojásfehérjét
kemény habbá vertem, hozzáadtam a
megmaradt porcukrot és a 10 dkg őrölt diót, és
a tésztára simítottam. A darabosra vágott,
pörkölt dióval meghintettem a tetejét,
majd a sütőbe visszatolva, a tésztát készre
sütöttem.
Rumos meggy
Dolgozó NőA hibátlan, jól megmosott meggyet háromdecis üvegekbe rakjuk, mindegyik üvegbe 10 dkg cukrot és fél dl rumot teszünk. Azonnal lekötjük, és a kamrába tesszük, ahol levet ereszt.
Forrázott gyümölcsbefőttek
· Posted in
befőttek,
befőzés,
cseresznye,
Dolgozó Nő recepttár,
eper,
meggy,
őszibarack,
sárgabarack,
szilva
Dolgozó NőBármilyen gyümölcsből készíthetjük, 1.25 kg cukorból, 1 ½ liter vízből egy csapott kávéskanál szalicillal szirupot főzünk. A jól megmosott, hámozott és kimagozott gyümölccsel telerakunk egy 4 – 5 literes üveget. A forró szirupot lassan a gyümölcsre öntjük, majd 24 órára száraz gőzbe tesszük. Másnap kibontjuk, a levét leöntjük, újból felforraljuk, s forrón a gyümölcsre töltjük. Újra lekötjük, s mikor kihűlt, eltesszük. Nem kell kigőzölni. Részletekben is fogyasztható, nem romlik el, ha kibontva áll.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.