Szőlőszörp télire

2015. október 21., szerda · Posted in , ,

Katalinnál láttam ezt a receptet és nagyon megörültem neki, mert mi még sosem főztünk szőlőszörpöt és tudtam, hogy 100%-os sikere lesz. El is készült és nem csalódtam, ez viszi az idén a pálmát a befőzések között.


Hozzávalók: 
  • 1 kg szőlő, 
  • kb. 3,5 dl víz, hogy főzéskor a szemeket kissé ellepje (én ezt kihagytam, mert szerintem elég levet enged a szőlő), 
  • 40-50 dkg cukor ízlés szerint, 
  • kb. 1/3 - 1/2 mokkáskanál borkősav,
  • kb. 1/3 - 1/2 mokkáskanál citromsav, 
  • tetejére késhegynyi szalicil. 
A szőlőt leszemeztem, megmostam, a főzőedénybe tettem, kicsit összenyomkodtam, hogy levet engedjen és megfőztem. Elég hamar megpuhul. Utána szűrőn átszűrtem, majd sűrű anyagon keresztül átpasszíroztam. Visszatettem kicsit főni, hozzáadtam a cukrot, kavargattam, míg feloldódott, majd levettem a tűzről. Hozzáadtam a borkősavat, a szalicilt és a citromsavat, majd jól kimosott üvegekbe töltöttem, rácsavartam a dugót és száraz dunsztban, jól betakarva hagytam kihűlni másnapig.

Vízzel feltöltve fogyasztjuk. 

Sörben sült csirkecomb és csirkemell falatkák krumplipürével

2015. október 18., vasárnap · Posted in ,

Ani, A parókia konyhájából című blog írója Süssünk, főzzünk sörrel! címen játékot hirdetett. Eddig csak terveztem a sörrel való sütést, most ki is próbáltam. 


Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 csirkecomb,
  • 1 kicsontolt csirkemell,
  • 1 fej fokhagyma,
  • só,
  • bors,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 1 dl sör
A csipkecombokat megtisztítottam, a bőrét lehúztam, a csirkemellet apró kockákra vágtam. A jénai tál aljára öntöttem 1 evőkanál olajat, ráhelyeztem a húst, megsóztam és megborsoztam. Rászórtam a fokhagymát és ráöntöttem a sört, majd fedővel a sütőbe toltam. Addig pároltam, amíg a hús puhára főtt, majd levettem a jénai fedelét és visszatoltam a sütőbe, hogy kicsit piruljon. Krumplipürével tálaltam.

Szőlős receptek - összefoglaló

2015. szeptember 28., hétfő · Posted in , , , , , , , , ,

Köszönöm szépen mindenkinek, aki benevezett és részt vett ezen a kihíváson. Sok érdekes és finom recept érkezett, összesen 11 és voltak olyanok is, akik több receptet küldtek. Remélem mindenki talál magának valamit, amit elkészít majd egyszer.






Paprika télire üvegben

2015. szeptember 27., vasárnap · Posted in ,


Minden évben ősszel elteszem a megmaradt paprikát, nem hagyom ott, mert télen jó lesz majd levesbe, gulyásba vagy épp húsokhoz. 

A paprikákat megmostam négybe vágtam és a magházukat eltávolítottam. Utána vékonyra felszeleteltem és kevés olajon odatettem párolni. Adtam hozzá kevés sót és kavargatás mellett addig pároltam, míg jól megpuhult. Ekkor levettem a tűzről, kevés szalicilt adtam hozzá, jól elkavartam és üvegekbe tettem, majd rácsavartam a kupakokat. Másnapig száraz dunsztba tettem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.