Mákos kalács

A gyerekek kedvence, a mákos süti :) Most mákos kalácsot készítettem nekik. Ismét elnézést kell kérnem a tálalásért, de vidéken abból gazdálkodunk ami van és úgy, ahogy lehet. Ebből az adagból 2 db kalács készül. Nekem nem volt két kalácsformám, így a nagy tepsibe tettem. Végül is jó lett, nem hasadt ki csak nincs meg az a kalács formája. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 1 kg liszt, 
  • 5 dkg friss élesztő, 
  • 5 dl langyos tej, 
  • 10 dkg puha vaj, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 2 tojás,
  • 1 mokkáskanál só. 
Töltelék: 
  • 3 felvert tojásfehérje
  • 20 dkg darált mák,  
  • 20 dkg cukor, 
A kenéshez:
  • 2 tojás sárgája. 


Kevés langyos tejhez hozzáadtam 2 kk cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. A lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a puha vajat, a többi cukrot, a sót, a két tojást (amit előzőleg kissé felvertem), hozzáadtam az élesztős tejet és a többi langyos tejjel könnyű tésztát gyúrtam. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztettem. 

A megkelt tésztát két részre osztottam.  Mindegyik részt még további három részre osztottam, amit téglalap alakúra nyújtottam. Mindegyiket megkentem felvert tojásfehérjével, rászórtam a cukorral összekevert darált mákot, felcsavartam és hármasfonással összefontam. Két kalácsot kaptam végül, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és megkentem tojássárgával. Közepes lángon, előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Kerek harmonika kenyér - dupla adag

2012. augusztus 28., kedd · Posted in ,

Megint harmonika kenyér. Aki már sütött a családnak, az tudja, hogy nem lehet jóllakatni vele a társaságot és állandó menü lesz ezután az étlapon. 

Előre elnézést kérek a tálalásért. Vidéken készítettem és ott nincs meg minden, ami egy szép tálaláshoz szükséges. A sütéshez sem, mert nem volt két egyforma kalács formán, így egy 12 literes kerek lábast használtam. Most már megszoktam, hogy egy kis leleményességgel mindent meg lehet oldani. Kérem nézzétek el nekem a képen látható sütőpapírt:)



Hozzávalók:
  • 1 kg fehér liszt, 
  • 1 db 5 dkg-os élesztő,
  • 500 ml víz,
  • 2 tojás,
  • 4 evőkanál olíva olaj a tésztába, és még egy kevés a kenéshez
  • 4 kk. só,
  • 2 kk. cukor,
  • 300 g juhtúró,
  • 300 g apróra vágott szalámi
  • 300 g apróra vágott paprika.

Az élesztőt felfuttattam 350 ml langyos vízben, amihez hozzáadtam két kávéskanál cukrot.  A lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a sót, a tojást és a négy kanál olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és végül a maradék vizet. Jól összedolgoztam, addig, amíg egy jó, nem ragadó tésztát kaptam. Egy órát letakarva, meleg helyen pihentettem amíg duplájára kelt. Ekkor kevés liszt hozzáadásával átgyúrtam, négy részre osztottam és minden darabot téglalap alakúra nyújtottam. Elhelyeztem rajta a juhtúrót, az apróra vágott  szalámit és a paprikát. A szélét megkentem olíva olajjal, összehajtottam, a tetejét is megkentem olíva olajjal és felszeleteltem. Sütőpapírral kibélelt kerek lábasba helyeztem a szeleteket egymás mellé. Az olaj arra jó, hogy nem engedi a szeleteket összeragadni, vagyis sütés után könnyen leválaszthatók egymásról. Ettől harmonika kenyér. Miután elhelyeztem minden szeletet, még 15 percet pihentettem letakarva, meleg helyen. Aztán előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütöttem (kb. 45 – 50 perc). 

Körtedzsem

2012. augusztus 22., szerda · Posted in ,


Hozzávalók:
  • körte,
  • fahéj,
  • szegfűbors,
  • cukros dzsemfix,
  • szalicil a lekötéshez,
  • celofán
Leszedettem a (bio, nem vegyszerezett) körtét a fáról. Megmostam, lehajaztam, négybe vágtam  és kivágtam a magházát. Nagyobb darabokra vágtam és feltettem főni. Hozzáadtam a fűszereket és kavargatás mellett puhára főztem. Nagyon édes, aromás körte a miénk, ezért cukrot nem adtam volna hozzá, de a kilós dzsemfix tartalmaz cukrot is, direkt így van csomagolva. Ehhez a 6 üvegnyi lekvárhoz hozzáadtam  kb. 2 ujjnyit a csomagból. Összekavartam, hagytam még 5 percig főni, aztán kiszedtem belőle a fahéjat és jól kimosott üvegekbe tettem. Két celofán között szalicil módszerrel lekötöttem, majd száraz dunsztba hagytam kihűlni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.