Köménymagos kifli

2015. szeptember 7., hétfő · Posted in , , ,

Végül mégis sikerült választani Pitelány receptjei közül egyet, a köménymagos, sós kiflit és el is készítettem, kicsit változtatva rajta. Így most két receptet készítettem el a Blogkóstoló 24-ik fordulójára


Hozzávalók:
  • 38 dkg fehér liszt,
  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 10 dkg paprikás, fokhagymás zsír (de jó a rendes zsír is vagy a vaj),
  • 4 dl 1,5%-os tej,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1,5 teáskanál só,
  • 1/2 evőkanál köménymag,
  • 1 tojás a kenéshez.

A száraz hozzávalókat a keverőtálba tettem, felmelegítettem a 4 dl tejet és elkavartam benne a paprikás, fokhagymás zsírt, majd a liszthez adtam és jól kidolgoztam a tésztát. Én a köménymagot is beledolgoztam, mert általában a tetejéről mindig lejön. Letakarva, meleg helyen egy kerek órát kelesztettem, utána négy egyenlő részre osztottam. Mindegyik darabot kőr alakúra nyúitottam és nyolc egyenlő cikket vágtam belőle, majd minden háromszöget felcsavartam, hogy kifli legyen belőle. Tetejüket megkentem felvert tojással, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket és előmelegített sütőben pirorsra, ropogósra sütöttem. 
A paprikás zsírtól és a teljes kiőrlésű liszttől nem lettek fehérek, de ez ne zavarjon senkit.

Kávés fűszeres keksz - Blogkóstoló 24-ik forduló

2015. szeptember 5., szombat · Posted in ,

Ezt a kekszet a Blogkóstoló 24-ik fordulójára készítettem. Az eredeti recept itt található. Eredetileg  Pitelány-t sorsolta nekem Fortuna, de mivel tőle nem tudtam választani, egy rövid megbeszélés után Melindától, a Blogkóstoló háziasszonyától választhattam. 


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt,
  • 12 dkg cukor, 
  • 12,5 dkg vaj (nekem csak 7,5 dkg volt),
  • 1/2  mokkáskanál szódabikarbóna, 
  • csipetnyi sütőpor,
  • 1 dl tej,
  • 2 teáskanál inka kávépor,
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 
  • 1 kávéskanál mandula eszencia

    A tejet felmelegítettem, hozzáadtam a 2 kávéskanál inka kávéport és csomómentesre kavartam. Félretettem és hagytam kihűlni, mert melegen sokkal több lisztet vesz fel a tészta. A száraz alapanyagokat a keverőtálamba tettem, belemorzsoltam a hideg vajat, hozzáadtam az eszenciát és az inkás tejet, majd jól összedolgoztam.

    Kis golyókat formáltam belőle, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket és hagytam köztük kb. 5 cm távolságot. Előmelegített sütőben megsütöttem.

    Kívül ropogós, belül puha kekszet kaptam.

    Pizzaszósz házilag

    2015. szeptember 3., csütörtök · Posted in ,

    Idén már másodszor főzök pizzaszószt és tervben van még egy főzés. Ki szeretném kísérletezni a számomra tökéletes receptet. Nem mintha az eddigiek nem lennének jók, de mindig kapható vagyok a változtatásra, így kihasználom a lehetőséget.

    Ezt a pizzaszószt már eleve úgy főztem, hogy fűszeres legyen, jó fűszeres legyen már sütés előtt, így nem kell a feltéten kívül mást rátenni, nem kell a szószra fűszert szórni. 


    Hozzávalók:
    • 2 liter előre megfőzött, besűrített paradicsomlé,
    • 1 kg piros paradicsompaprika, 
    • 1 kg hagyma,
    • 4 dkg fokhagyma,
    • 1 db (13 dkg) zeller,
    • 1 csokor petrezselyemzöld,
    • 1 csokor zellerlevél,
    • 1 csipet köménymag,
    • 1 kávéskanál majoránna,
    • 5 babérlevél,
    • 1 kávéskanál őrölt bors,
    • 2 evőkanál só,
    • 2 evőkanál cukor,
    • kevés szalicil. 
    A zöldségeket megmostam, megtisztítottam és apróra vágtam, majd betettem az egészet a blenderbe, a zeller, illetve a petrezselyemzöldet is. Ráöntöttem valamennyi paradicsomlét és péppé zúztam. Utána feltettem az így nyert masszát főni, hozzáadtam a megmaradt paradicsomlét, a fűszereket és kb. 2 órát főztem. Ekkor levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt, üvegekbe töltöttem, rácsavartam a kupakot és másnapig száraz dunsztba tettem.  

    Sárgadinnye parfé csokidarabkákkal

    2015. szeptember 1., kedd · Posted in ,

    Előkészítési idő: 2 perc,
    Elkészítési idő 1 perc,
    Fagyasztási idő: 3 óra.

     
    Hozzávalók 2 adaghoz:
    • 25 dkg sárgadinnye,
    • 7 - 8 dkg cukor,
    • 200 ml 30%-os zsírtartalmú tejszín.
    Díszítésnek: 
    • csokidarabkák.
    A sárgadinnyét megmostam, meghámoztam és 25 dkg-ot apró darabokra vágtam. Betettem a blenderbe, hozzáadtam a cukrot és a tejszínt és 1 percig kavartam. Utána fagyis dobozba öntöttem és 3 órára a fagyasztóba tettem. Tálaláskor rászórtam a csokidarabkákat. Sajnos a tálalás és a dizájn nem valami látványos, mert nincs fagyis kanalam, de az íze kárpótol. 

    Ezt a parfét gyakorlatilag bármilyen pépes gyümölcsből el lehet készíteni, csak a cukor adagolásra kell vigyázni. Mivel a sárgadinnye édes, csak 7 - 8 dkg cukrot használtam, de egy savanykásabb gyümölcsnél kell a 10 dkg cukor.

    Málnalekvár

    · Posted in ,


    Hozzávalók:
    • 2,5 liter málna
    • 1 dzsemfix,
    • 30 dkg cukor.
    A málnát megmostam és feltettem főni. Addig főztem, míg a magja különvált. Ekkor leszűrtem és a magos visszamaradt részt sűrű gézszerű anyaggal kicsavartam. A megmaradt levet visszatettem a tűzre és kavarás mellett hagytam felforrni. A dzsemfixet összekevertem a cukorral, hozzáadtam a málnához és kavarás mellett főztem még kb. 15 percig. Utána üvegekbe öntöttem, rácsavartam a kupakot és száraz dunsztba tettem másnapig.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    martinelli. Üzemeltető: Blogger.