A chorizo egy a spanyol, főként az asztúriai
konyha egyik jellegzetes kolbászterméke, amely nagyon hasonlít a
magyar füstölt kolbászhoz, írja a Wikipédia.
A chorizoról még annyit kell tudni, hogy a Lidl
üzleteiben lehet kapni háromféle változatban: zöld (enyhén
csípős), piros (csípős), fekete (nagyo csípős) csomagolásban.
Mi a zöldet szoktuk venni többnyire. A testvérem első alkalommal
nem nézte meg a csomagoláson feltüntetett címkét, a pirosat
emelte le a polcról és úgy csípett, hogy alig bírták megenni,
pedig nagy rajongói a pikáns étkeknek. A feketéről nem tudok
nyilatkozni, de annyit elmondhatok, hogy miután a testvérem már
kóstolta a pirosat és a zöldet, azt mondta, hogy ő nem merne
feketét venni. Az ára is borsós, de meg lehet venni néha.
Én paradicsomos babbal készítettem, amit szintén a Lidl-ből vásároltam, üvegben, de lehet házilag is, szárazbabbal és paradicsomlével.
Én paradicsomos babbal készítettem, amit szintén a Lidl-ből vásároltam, üvegben, de lehet házilag is, szárazbabbal és paradicsomlével.
Hozzávalók:
- 250 g (1 csomag) chorizo
- 1 üveg paradicsomos bab,
- 2 sárgarépa,
- 1 nagy fej apróra vágott hagyma,
- fél liter tej,
- kevés só,
- majoránna vagy rozmaring (én rozmaringot használtam, a testvérem majoránnát).
A chorizot karikára vágtam és teflonban megpirítottam, amíg a zsír kisült belőle. Nem kell hozzá zsiradék, mert annyi zsír van benne, hogy elegendő. Miután megpirult a chorizo, kiszedtem a kolbászkarikákat és félretettem. A megmaradt zsiradékhoz hozzáadtam az apróra vágott hagymát, a lereszelt sárgarépát, és üvegesre pároltam. Felöntöttem tejjel, hozzáadtam a rozmaringot és kavargatás mellett puhára főztem. Utána hozzáadtam a paradicsomos babot és a félretett chorizot és még hagytam kb. 5 percig főni, hogy összeérjenek az ízek. Ízlés szerint lehet még sózni. Aki szárazbabból és paradicsomléből készíti, az előbb főzze meg a babot. Finom, különleges étel, de aki nem szereti a pikánsat, annak nem ajánlom.