Zöldbab télire üvegben

2012. július 14., szombat · Posted in ,


Hozzávalók:
  • zöldbab (bio a kertből),
  • só,
  • ecet,
  • szalicil.
A zöldbabot megmostam, megtisztítottam, és megfelelő darabokra törtem. 5 liter vizet feltettem főni, hozzáadtam 10 dkg sót, hozzáadtam a zöldbabot és forrástól számítva 10 percig főztem. Szűrőkanállal kimosott, kiforrázott üvegekbe tettem, rátöltöttem a főzőlevet, minden üvegbe tettem 2 kk. 9%-os ecetet és egy késhegynyi szalicilt. Lekupakoltam és15 – 20 percig dunsztoltam, utána pedig letakarva, a vízben hagytam kihűlni. Nekem 7 db 8 decis üvegem lett.

Szalámis kifli

A tészta receptet Mézeskalács konyhától "vettem kölcsön". Köszönöm szépen, hogy ötletet adott. 


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt,
  • 2,5 dl tej,
  • 12,5 dkg  margarin,
  • 1 dl olaj,
  • 1 ek só,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 1 ek. cukor.
A töltelékhez:
  • szalámi,
  • olíva bogyó.  
A tetejére:
  • egy felvert tojás.


Az élesztőt a langyos, cukros tejben hagytam felfutni. A többi hozzávalókat egy tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet és jól összegyúrtam. Tetejét megszórtam egy kevés liszttel és meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztettem. Utána lisztezett deszkán kissé átgyúrtam, három részre osztottam, mindegyik részt kerekre nyújtottam és cikkekre osztottam. Mindegyik cikk szélesebb felére egyenletesen tettem szalámit és negyedekbe vágott, kimagolt olíva bogyót, majd feltekertem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem, tetejüket megkentem felvert tojással és közepes lángon, előmelegített sütőben pirosra sütöttem. 


Ribizlis sütemény

2012. július 13., péntek · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 300 g liszt,
  • 250 g margarin,
  • 200 g cukor,
  • 1 jó marék búzadara, 
  • fél csésze hideg víz,
  • 200 g ribizli (konyhakész),
  • 1 csipet só.
A lisztet, a margarint, a sót 100 g cukorral és fél csésze hideg vízzel összedolgoztam és tésztát gyúrtam belőle. Egy kerek formát sütőpapírral kibéleltem,  beletettem a tésztát és kézzel elegyengettem úgy, hogy a szélén ujjnyi pereme legyen. Megszórtam búzadarával, ráhelyeztem a leszemelt és megmosott ribizlit, megszórtam a maradék 100 g cukorral és közepes lángon, előmelegített sütőben megsütöttem.

Egyszerű mákos piskóta

2012. július 4., szerda · Posted in ,

Szerintem ez a legegyszerűbb süti, ami létezik a világon. Nem is mutatós, de a gyerekek ezt imádják és mindig ezt kérik tőlem. Kipróbálok minden variációt, tehát még lesz itt mákos süti ezután is. 


Hozzávalók:
  • 20 dkg darált mák,
  • 20 dkg cukor,
  • 20 dkg fehér liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 kk. szódabikarbóna,
  • 3 dl tej,
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés margarin,
  • sütőpapír.
A mákot ledaráltam, hozzáadtam a lisztet és a szódabikarbonát és jól összekavartam. A tojást a cukorral habosra kavartam és apránként hozzáadtam a mákos keveréket miközben mixerrel kavartam. A sütőpapírt méretre vágtam, megvizeztem, összegyűrtem (papírgalacsint formáltam belőle), majd kisimítottam, leráztam róla a vizet és a tepsibe helyeztem. Kevés margarint kentem a papírra, a tepsibe öntöttem a masszát és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütöttem.

Saláta üvegben télire

2012. június 26., kedd · Posted in ,

Most biztos felmerül bennetek a kérdés, hogy miért kell eltenni a salátát télire, mikor télen is gyönyörű salátát lehet kapni jó áron. Ez igaz, ezzel egyetértek, de nekem a saláta ott volt a kertben, és sokkal több volt, mint amit el tudtunk volna fogyasztani. Sajnáltam otthagyni tönkremenni, vagy a tyúkoknak adni, így az idén kipróbáltam valami újat. Sosem tettünk el salátát, de az idén azt mondtam, hogy megpróbálom.


Hozzávalók:
  • saláta,
  • só,
  • ecet
  • szalicil.
A salátát leveleire szedtem, jól megmostam, majd megtéptem. Én a salátát nem szoktam késsel vágni, mert oxidálódik, így mindig kézzel tépem. Utána a  fövő vízhez adtam, hozzáadtam az 1 evőkanál sót a kb 5 liter vízhez, 1 evőkanál cetet és kb. 10 percig főztem. Utána jól kimosott üvegekbe tettem, a főzőléből ráöntöttem annyit, hogy ellepje, minden üveg tetejére tettem 1 késhegynyi szalicilt, összekavartam és rátettem az üveg kupakját, majd jól rácsavartam. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.