Paradicsommártás kolbásszal, tojással és krumplipürével

2013. február 7., csütörtök · Posted in , , ,

Ezzel a fogással most a nagymamámra emlékezek. Ő készítette mindig és nagyon szerettük. Én ritkán készítettem eddig, de szeretném gyakrabban az asztalra tenni, mert nagyon finom.


Hozzávalók:
  • kolbász,
  • tojás,
  • krumplipüré,
  • paradicsomszósz.

A krumplit sós vízben megfőztem, leszűrtem, adtam hozzá kevés tejet és vajat, utána a robotgéppel simára kavartam. Kevés lisztből rántást készítettem, hozzáadtam egy hagymát, hagytam kiforrni, aztán házi paradicsomlével felöntöttem, hagytam kicsit főni, majd ízlés szerint ízesítettem (só, cukor). Tálalás előtt a hagymát ki kell venni belőle. Megfőztem a tojásokat, meghántottam és ketté vágtam. A kolbászt darabkákra vágtam, kevés olajon megsütöttem és máris tálaltam. 

Próbáljátok ki mert nagyon finom.


Gyulladt ujjra gyógyír házilag :)

2013. február 5., kedd · Posted in

Most mosolygok itt a gép előtt. :) Azon mosolygok, hogy milyen reakciót fog ez kicsalni az olvasókból. Biztos lesz, aki azonnal elillan az oldalamról, lesz olyan is, aki esetleg ismeri ezt a praktikát és gondolom lesz olyan is, aki majd elcsodálkozik.


Amint a képen is látható, begyulladt az ujjam :) Igen, manikűrözés közben figyelmetlen voltam és megsértettem. Ez egy "rookie mistake" vagyis kezdők csinálnak ilyeneket, de amint a mellékelt ábra is bizonyítja, sok év tapasztalattal a hátam mögött is megtörtént. 

Erre Édesanyám (aki a nagyitól tanulta) mindig a hagymás kötést alkalmazta. Egyszerű és nagyon hatásos gyógymód. Kicsit büdös, de attól még használható :)

A hagymát meghámoztam és levettem egy rétedet belőle. A gáztűzhely égőjét pár percig hagytam égni, hogy a vaslap felmelegedjen, majd eloltottam a gázt és ráhelyeztem a hagyma héjat. Óvatosan kell bánni vele egyrészt azért, mert forró lapon dolgozunk, másrészt pedig a hagyma törik. Lassan nyomogattam a lapra, addig, amíg egészen megpuhult és meg is pirult kissé. Ekkor az ujjamat forró víz alá tettem, hogy a bőr megpuhuljon és (esetleg) a seb kinyíljon. Utána óvatosan (mert nagyon forró) rátettem a hagymát (a belső felével) a sebre. Itt figyelmeztetem a  szenvedő alanyt, hogy zárja össze a lábait, mert nagyon éget és fáj, de csak egy percig! :)  Ezután bekötöztem és hagytam pár órát hatni. Ha nagyon be van gyulladva, akkor meg lehet ismételni.  Garantált a módszer. Ha már gennyes, akkor a hagyma kihúzza. 

Szeretem ezeket a praktikákat, mert hatásosak, nem ártalmasak és természetes gyógyszernek minősítem őket.

Bulz, avagy kolbászos juhtúrós puliszka sütőben sütve

2013. február 4., hétfő · Posted in , ,

Az egyik román blogon láttam meg ezt a receptet és azóta nem hagyott nyugodni. Nem vagyok nagy puliszkaimádó de ez nagyon megfogott. Így elhatároztam, hogy elkészítem. 


Nos, aki evett már (juh)túrós puliszkát, vagy sajtos puliszkát, annak nagyon ajánlom, mert isteni finom. Aki nem evett még, annak még inkább ajánlom :)

Hozzávalók:
  • juhtúró vagy sajt,
  • két tojás,
  • puliszkaliszt (kukoricadara),
  • kolbász,
  • egy kiolajozott tűzálló edény,
  • kevés só.
Először a puliszkát főztem meg sós vízben, vagyis feltettem kb 0,75 L vizet főni, hozzáadtam a sót és folyamatos kavargatás mellett óvatosan, nehogy csomós legyen, hozzáadtam a puliszkalisztet. Pár percig még kavargattam, amíg kifő. Utána levettem a tűzről és kavargattam még 5 percig, hogy ne bőrözzön, mert akkor csomós lesz. 


Utána a puliszka felét az enyhén kiolajozott jénai tálba tettem és elegyengettem. Következett rá egy réteg juhtúró, egy réteg kolbász, rá a maradék puliszka szépen, egyenletesen elterítve. Erre került megint egy sor kolbász, majd rátörtem a két tojás, megszórtam juhtúróval és betettem sülni. Fél óra alatt pirosra sütöttem.

Tálaláskor lehet kínálni mellé tejfölt és savanyúságot, aki szereti.

Hova lettek a blogos díjak?

2013. február 3., vasárnap · Posted in

A napokban az egyik blogon nézelődve megláttam egy díjat, ami anno körbe járta a blogos világot és eszembe juttatta az egykor oly divatos szokást és egyben rájöttem, hogy mostanában egyáltalán nem láttam ilyen díjat közlekedni a blogokon.

Én ezen a blogon eleve ezt az elvet követem:


De látom mások sem osztogatják már a díjakat. Kihalt a szokás? Vagy csak szünetel? Vagy az én körömben nem divat?

Mandulapelyhes, kakaós, tehéntúrós muffin

2013. február 2., szombat · Posted in

 
Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 ek kakaó
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek tej
  • mandula pehely.
Először előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A lisztben elkevertem a sütőport és a kakaót. A keverő  tálban a tojást a cukorral és vaníliás cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a puha margarint, a tehéntúrót, a tejet és tejfölt, majd simára kevertem. Ehhez hozzáadtam a lisztet és muffin formákba adagoltam. Jó kemény lett a massza, nem kell megijedni. Tetejüket megszórtam mandula pehellyel és pirosra sütöttem.

U.I. A formáját ne nézzétek :) Nekem nincs muffin formám, így csak papírba tettem, ezért ilyenek. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.