Ez egy művész, én merem állítani :)
Fahéjas lengyel perec
Hozzávalók:
- 550 g liszt,
- 100 g margarin,
- 250 ml tej,
- 25 g friss élesztő,
- 75 g cukor,
- 1 csipetnyi só,
- 1 vanília.
- 50 g félig olvasztott margarin,
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 ek cukor,
- 1 vanília
- 100 ml víz,
- 2 ek cukor.
A tejet meglangyosítottam, hozzáadtam egy kanál cukrot, elkevertem benne az élesztőt és hagytam felfutni (kb. 10 perc). A lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliát egy tálba tettem, hozzáadtam az élesztős tejet, összekavartam, majd hozzáadtam az olvasztott (de nem forró) margarint és meggyúrtam. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztettem.
A tésztát kétfelé osztottam. Lisztezett deszkán fél centi vastagságú, téglalap
alakúra nyújtottam. A félig olvasztott margarinhoz hozzáadtam a
cukrot, a vaníliát, és az őrölt fahéjat, összekavartam és
rákentem a tészta felére. Óvatosan összehajtottam és csíkokra
vágtam, majd a fenti képen látható módon pereceket készítettem. Megint be kell vallanom, hogy ezt is gyakorolni kell, mert három perec lett elfogadható, a többinek a formája bizony nem a legjobb, de igyekszem :)
Előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Miután kivettem, meglocsoltam a cukros sziruppal.
Ilyent még nem láttam :(
· Posted in
panaszláda
Egy bannert szerettem volna kitenni a blogomra, a blog címe
helyett, de végül nem tetszett, így lemondtam róla és vissza
akartam tenni az írott címet.
Figyelmetlenség miatt töröltem az elemet. Amikor visszatettem,
ilyen majdnem fekete színnel írta a címet.
Leellenőriztem, a szín helyesen van megadva, vagyis a színkód
szerint a bordós, de mégsem váltja.
Belemásztam a sablon HTML
kódolásba, ott is mindenhol helyesen jelenik meg a szín, és mégis
ez a sötét látható.
Ilyet életemben nem láttam, pedig van már jó pár évi
tapasztalatom a HTML kódolás terén, nem csak a standard
sablonokhoz értek.
Remélem, hogy helyrejön, vagy megokosodok és megkapom a hibát.
Addig is elnézést kérek a ronda dizájnért.
Tárkonyos csirkeraguleves
2013. február 9., szombat
· Posted in
levesek
Hozzávalók:
- 1 hagyma,
- kevés szalonna kockára vágva,
- 1 cikk zúzott fokhagyma, só,
- bors,
- csirkeaprólék,
- fagyasztott mexikói zöldség,
- ecetes tárkony,
- levestészta,
- egy egész tojás,
- egy csésze tej.
A csirkehúst leforráztam. A szalonnát nagyon apróra vágtam és kiolvasztottam. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és üvegesre pároltam. Ekkor sóztam, borsoztam, felöntöttem vízzel, hozzáadtam a csirkeaprólékot és a tárkonyt. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadtam a zöldséget és puhára főztem, majd a levestésztát és hagytam kifőni. A tojást szétválasztottam, a fehérjét hozzáadtam a leveshez, a sárgáját pedig elkavartam a csésze tejjel. Levettem a levest a tűzről, hagytam pár percig hűlni, majd hozzáadtam a habarást és eceteztem. Jó étvágyat!
Olívabogyós briós
Hozzávalók 8 brióshoz:
- 50 g teljes kiőrlésű liszt,
- 200 g fehér liszt,
- 1 egész tojás (a fehérje a tésztába, a sárgája a kenéshez),
- 50 g margarin,
- 70 ml olíva olaj,
- 100 ml tej,
- 1/2 kk só,
- 1 kk sütőpor,
- 3 kk szezámmag
- 100 g fekete olívabogyó apróra vágva.
A lisztet a keverő tálba tettem és asütőporral összekevertem. Hozzáadtam a margarint, a sót, a felvert tojásfehérjét, az olajat, a szezámmagot, a tejet és végül az apróra vágott olívabogyót. Kézzel jól összedolgoztam. Ha még szükséges, kell adni hozzá egy kevés lisztet. A tésztát 8 egyenlő részre osztottam, 8 golyót formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem. Tetejüket megkentem tojássárgával és pirosra sütöttem.
Ez az adag édes kevés, mert nagyon eteti magát. Ajánlom a dupla, akár tripla adagot.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.