Zöldséges szemes bab télire

2013. május 1., szerda · Posted in , ,

Hozzávalók:
  • 8 fej hagyma,
  • 8 db zöldpaprika,
  • 2 kg paradicsom,
  • 1 liter friss, fejtett szemes bab,
  • só,
  • kb. 4 dl olaj.
A megtisztított, szeletekre vágott hagymát másfél dl olajban világossárgára pároljuk, a megmosott, megtisztított és hosszúkás szeletekre vágott zöldpaprikát szintén másfél dl olajban világossárgára pároljuk. A paradicsomot megfőzzük és áttörjük. A szemes babot kevés sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. A hozzávalókat összekeverjük, 15 percig együtt főzzük, ízlés szerint megsózva. Tiszta száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, tetejükre kevés olajat töltünk, lekötjük és 1 órát gőzöljük.

Dolgozó Nő – 1982 július

Sárgabarackdzsem cukor nélkül

Az ép, hibátlan gyümölcsöt megmossuk, megtöröljük, kimagoljuk, és héjastól feltesszük főni. Porcelánkanállal összenyomkodjuk, és néha megkeverve lassú tűzön félpuhára főzzük. Másnapig hideg helyen állni hagyjuk, és akkor tovább főzzük, míg sűrű dzsemet kapunk. Előmelegített tiszta üvegekbe öntjük, lekötjük, és a forrástól számított 50 percig gőzöljük.

Dolgozó Nő – 1982 július

Ribizlilekvár cukor nélkül

Kevés érett egressel keverve még ízletesebb lekvárt kapunk, és befőzéskor gyorsabban kocsonyásodik.
A ribizlit megtisztítjuk, megmossuk és lecsurgatjuk. Legjobb szitán mosni, csurgatni. Miután áttörjük, porcelán- vagy hibátlan zománcú edényben sűrűre főzzük. Ha egressel keverjük, akkor azt is áttörjük. Mindkettő magját-héját hideg vízbe tesszük, a víz felszínére feljött héjat szűrőkanállal kiszedjük, és a fövő gyümölcsléhez adjuk. Addig főzzük, míg a tányérra cseppentve megkeményedik. Tiszta, száraz, előmelegített üvegekbe töltjük, mikor kihűlt, lobogó vízbe mártjuk a lekötő celofánt, és lekötjük vele az üvegeket, majd a forrástól számítva 30 percig gőzöljük. Ha a héjat nem adjuk hozzá, akkor tiszta gyümölcskocsonyát kapunk.

Dolgozó Nő – 1982 július

Őszibarackdzsem cukor nélkül

Az ép, hibátlan gyümölcsöt megmossuk, megtöröljük, kimagoljuk, és héjastól feltesszük főni. Minden 2 kg gyümölcshöz egy citrom leszűrt levét tesszük, és azzal főzzük.  Porcelánkanállal összenyomkodjuk, és néha megkeverve lassú tűzön félpuhára főzzük. Másnapig hideg helyen állni hagyjuk, és akkor tovább főzzük, míg sűrű dzsemet kapunk. Előmelegített tiszta üvegekbe öntjük, egy - egy kanál finom rumot töltünk a dzsem tetejére és rögtön lekötjük. A forrástól számított 50 percig gőzöljük.

Dolgozó Nő – 1982 július

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.