Gombás burgonyaleves
Dolgozó Nő - 1982 júliusHozzávalók:
- 15 dkg gomba,
- 40 dkg burgonya,
- 1 fej hagyma,
- 1 csomó petrezselyemzöld,
- 1 evőkanál liszt,
- só,
- bors,
- 10 dkg zellergumó,
- másfél evőkanál olaj vagy zsír.
A zsiradékban megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, fölszeletelt gombát, az ugyancsak szeletekre vágott zellert, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel, majd fölöntjük 8 dl hideg vízzel. Beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, puhára főzzük, tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzöldet hintünk a tetejére.
Én annyit változtattam a recepten, hogy nem használtam zellert, mert nem nagyon kedvelem, adtam hozzá 1 cikk fokhagymát és elfelejtettem rátenni a petrezselyemzöldet. Ettől eltekintve a leírás szerint készült a leves, ami nagyon finom.
Fahéjas, ordás boci szelet mandulapehellyel
Nem is én lennék, ha nem újítanék valamit folyton :) Volt itthon 20 dkg ordám és lusta voltam ordás palacsintát sütni a macera és a szag miatt. Így gondoltam próbáljam ki a boci szeletet ordával. Nagyon finom lett.
Hozzávalók a tésztához:
- 18 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 4 tojás
- 1csomag sütőpor
- 1 kk őrölt fahéj
- 20 dkg tehén orda (lehet juh orda is)
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- mandulapehely
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, azután hozzáadtam a többi
hozzávalót és csomómentesre kavartam. Közepes nagyságú, sütőpapírral
kibélelt tepsibe öntöttem. A töltelékhez az ordát elkevertem a
tojással, cukorral, és a vaníliás cukorral. Kiskanállal
kiszaggatva a kakaós tészta tetejére helyeztem, sűrűn egymás mellé, majd rászortam a mandulapelyhet.
Előmelegített sütőben megsütöttem.
Szilvadzsem
Mossuk meg az érett, édes, nagy szemű besztercei szilvát. Dobjuk fövő vízbe pár percnyi főzés után szedjük ki a vízből, hámozzuk meg, magoljuk ki. Közben készítsünk szirupot cukorból és nagyon kevés vízből (1 kg gyümölcsre 50 dkg cukrot számítsunk) s főzzük 10 – 15 percig, gyakran kavarjuk. Töltsük üvegekbe, kötözzük le és gőzöljük 20 percig.
Dolgozó Nő
Szőlőkocsonya
Szedjük le száráról az érett, édes, előzőleg megmosott szőlőszemeket. Törjük össze, nyomjuk ki a levét, szűrjük át vászonzacskón. Minden liter léhez 40 – 45 dkg cukrot számítsunk, ha nagyon édes a szőlő, ízesítsük kevés citromlével. Főzzük folytonos kavarás mellett kocsonya sűrűségűre (a tányérra cseppentett lé azonnal megkeményedik). Töltsük langyos üvegekbe, kössük le és gőzöljük ki.
Dolgozó Nő
martinelli. Üzemeltető: Blogger.