Gombás burgonyaleves

2013. május 8., szerda · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 15 dkg gomba, 
  • 40 dkg burgonya,
  • 1 fej hagyma,
  • 1 csomó petrezselyemzöld,
  • 1 evőkanál liszt,
  • só,
  • bors,
  • 10 dkg zellergumó,
  • másfél evőkanál olaj vagy zsír.
A zsiradékban megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, fölszeletelt gombát, az ugyancsak szeletekre vágott zellert, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel, majd fölöntjük 8 dl hideg vízzel. Beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, puhára főzzük, tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzöldet hintünk a tetejére.
Dolgozó Nő - 1982 július

Én annyit változtattam a recepten, hogy nem használtam zellert, mert nem nagyon kedvelem, adtam hozzá 1 cikk fokhagymát és elfelejtettem rátenni a petrezselyemzöldet. Ettől eltekintve a leírás szerint készült a leves, ami nagyon finom. 

Fahéjas, ordás boci szelet mandulapehellyel

Nem is én lennék, ha nem újítanék valamit folyton :) Volt itthon 20 dkg ordám és lusta voltam ordás palacsintát sütni a macera és a szag miatt. Így gondoltam próbáljam ki a boci szeletet ordával. Nagyon finom lett.



Hozzávalók a tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 4  tojás
  • 1csomag sütőpor
  • 1 kk őrölt fahéj
Hozzávalók a tehéntúróhoz:
  • 20 dkg tehén orda (lehet juh orda is)
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
  • mandulapehely
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, azután hozzáadtam a többi hozzávalót és csomómentesre kavartam. Közepes nagyságú, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. A töltelékhez az ordát elkevertem a tojással, cukorral, és a vaníliás cukorral. Kiskanállal kiszaggatva a kakaós tészta tetejére helyeztem, sűrűn egymás mellé, majd rászortam a mandulapelyhet. Előmelegített sütőben megsütöttem.

Szilvadzsem

2013. május 7., kedd · Posted in , , ,

Mossuk meg az érett, édes, nagy szemű besztercei szilvát. Dobjuk fövő vízbe pár percnyi főzés után szedjük ki a vízből, hámozzuk meg, magoljuk ki. Közben készítsünk szirupot cukorból és nagyon kevés vízből (1 kg gyümölcsre 50 dkg cukrot számítsunk) s főzzük 10 – 15 percig, gyakran kavarjuk. Töltsük üvegekbe, kötözzük le és gőzöljük 20 percig.


Dolgozó Nő

Szőlőkocsonya

2013. május 6., hétfő · Posted in , , ,

Szedjük le száráról az érett, édes, előzőleg megmosott szőlőszemeket. Törjük össze, nyomjuk ki a levét, szűrjük át vászonzacskón. Minden liter léhez 40 – 45 dkg cukrot számítsunk, ha nagyon édes a szőlő, ízesítsük kevés citromlével. Főzzük folytonos kavarás mellett kocsonya sűrűségűre (a tányérra cseppentett lé azonnal megkeményedik). Töltsük langyos üvegekbe, kössük le és gőzöljük ki.

Dolgozó Nő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.