Káposztás penne

2013. június 1., szombat · Posted in ,

Nagy kedvenc nálunk a káposztás tészta. Most viszont durum penneből készítettem és nagyon finom így is. Szeretem a durum tésztákat mert sokkal egészségesebbek, mint a fehérlisztből készült tészták. A recept itt található.


A durum tészta durumbúza dara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül.
Könnyen emészthető, szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést segítő rostokkal látja el.

A durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le az emésztés során, ezért szemben a hagyományos búzakeményítővel,
nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
A durumtészta főzéskor rugalmas, de kemény és alaktartó, nehezen fő szét.

A durumtészta konyhatechnikailag nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, főzési ideje csupán néhány perc, ezalatt kb. kétszeresére duzzad.

Jó és praktikus tulajdonságai mellett kevésbé emeli a vércukorszintet.*
*Forrás

Új blogot indítottam :)

2013. május 30., csütörtök · Posted in

Már egy ideje morfondíroztam azon, hogy fel kellene tenni a képeimet egy blogra, hogy más is láthassa, pl. olyan, aki oda nem juthat el. El is kezdtem, de elég időigényes, így szép lassan, apránként fognak elkészülni a bejegyzések.

Akit érdekel, megnézheti és követheti a blogot, hogy új bejegyzés esetén értesüljön: Barangolásaim

Minden bejegyzéshez sokkal több kép van feltöltve, mint amennyi elsőre látszik, ezért kattintsatok a MÉG TÖBB KÉP linkre, hogy megnyíljon előttetek.

Köménymagleves (kórház induló)

2013. május 29., szerda · Posted in

Elnézést kérek, amiért ez a leves nem felem meg a blog mottójának :) Ezt nosztalgiából készítettem el és azért, hogy megörökítsem. 

Régebb ezt a levest készítették és tálalták a betegnek, de azon kívül, hogy köménymag van benne, semmi köze az egészséges táplálkozáshoz. A köménymag jó a gyomorbántalmakra, gátolja a puffadást, de ez a sok liszt és zsír, amit én végül mellőztem (mármint a zsírt, olajat), egyáltalán nem egészséges.  Nagyanyáink étele, mi anno a pirított kenyérkockát szerettük belőle, a leves nem nagyon smakkolt nekünk :)  


Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 kk köménymag,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 ek liszt, 
  • 1 kk pirospaprika,
  • fejenként 1 szelet kenyér felkockázva és kevés olajon megpirítva,
  • só,
  • víz.

A köménymagot a hagymával annyi vízben, hogy bőven ellepje,  egy kis csészében jól kifőztem, majd a levét leszűrtem. Egy teflon lábasban 2 ek lisztből száraz rántást készítettem: folyamatos kavarás mellet megpirítottam kicsit a lisztet, majd hozzáadtam a pirosparikát és ismét folyamatos, csomómentes kavarás mellett felöntöttem vízzel. Van aki olajosan készíti, de az sem egészséges, fölösleges az olaj. Utána a rántást és a köménymaglevet egybeöntöttem és hagytam a lisztet kiforrni, majd sóztam, hogy kész leves legyen. Kevés olajon (itt is spóroltam) megpirítottam a kenyérkockákat. Tálaláskor a leveshez kenyérkockát adunk, így fogyasszuk.

Tejfölös csirkemájpaprikás

2013. május 28., kedd · Posted in


Hozzávalók:
  • 500 g csirkemáj,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 kk pirospaprika,
  • kevés olaj,
  • 1 babérlevél,
  • 2 ek liszt,
  • tejföl
A hagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát, majd felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a babérlevelet és a megtisztított májat. Lassú tűzön puhára főztem. Amikor a máj már puha volt, a lisztből és tejfölből habarást készítettem, hozzáadtam a májhoz és hagytam a lisztet kiforrni.

Figyelem: a májat csak a tányérban sózzuk, mert másképp kemény lesz! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.