Rebarbara kompót

2013. június 7., péntek · Posted in ,

Ezzel a bejegyzéssel kicsit lobbiznék a rebarbarafogyasztás mellett. Mások már megírták előttem, ezért én most egy kis részletet teszek közzé és a linket, ahol erről lehet olvasni. 

Nálunk nagy kedvenc, nagymamám tanított meg minket a fogyasztására és azóta is fogyasszuk kompótnak és süteménynek elkészítve. Itt van a rebarbarás sütemény recept, ami isteni finom. 

Ha hazánk nem lenne úgy elkényeztetve egészségesebbnél egészségesebb gyümölcsökkel, bizonyára többen "fanyalodnának" a rebarbarára. Különösen a változatos kedvelőinek és a tavaszi tisztítókúrák híveinek tartogat hasznos összetevőket e különös zöldség.

Hozzávalók 3 liter kompóthoz:
  • 4 - 5 szál megtisztított rebarbara szál,
  • víz, 
  • kevés cukor, vagy megfelelő édesítő,
  • kevés fahéj,
  • szegfűszeg, vagy szegfűbors, vagy mindkettő.
A rebarbaraszárakat megmostam, lehúztam a héjukat és 1 cm-es darabkákra vágtam. Kb. 3 liter vizet feltettem főni, hozzáadtam a fűszereket és amikor forrt a víz, hozzáadtam a rebarbarát. Pár percig (max. 3 perc) hagytam főni, nem kell agyonfőzni, mert hamar megpuhul. Leoltottam a tüzet alatta és belekavartam a cukrot. A rebarbara savanykás, de  nem kell agyoncukrozni, mert amit nyerünk a rebarbarával, elrontjuk a cukorral. Savanyú nyári, frissítő italnak kell elfogadni. Hűtőben pár napig tárolható.

Rizses húsgombóc

2013. június 5., szerda · Posted in ,

Ez a recept egy régi Nők Lapjából származik. Van egy rakással nekem, tehát következik, hogy nagy részét ki is próbálom. Nagyjából betartottam a receptet, annyi különbséggel, hogy nem használtam kaprot, ételízesítőt a glutamát miatt, a tetejét megszórtam apróra vágott paradicsommal és jénaiba tettem. Finom lett, de van egy ötletem és legközelebb paradicsomosan fogom elkészíteni.  Majd hozom azt is.

Hozzávalók:
  • 40 dkg darált sertéshús,
  • 2 tojás,
  • 1 dl rizs,
  • 3 ek olaj,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 ek liszt,
  • 3 dl tej,
  • 1 csokor kapor (én nem használtam),
  • ízlés szerint só, bors,
  • 1 ek ételízesítő-por  (én nem használtam)



A rizst szűrőben mossuk meg, majd lábosba szórjuk. Ráöntünk 2 dl vizet, és befedve, kis lángon félig megpároljuk.  Közben a darált húst összedolgozzuk a felvert tojással, a finomra metélt hagymával, a megmosott és apróra vágott kapor felével, sóval és borssal. Ezután hozzáadjuk a félpuha rizst. Az egészet jól összegyúrjuk, és nedves kézzel kis gombócokat formálunk belőle. Egy kisebb tepsibe egyenként, egymás mellé rakjuk a gombócokat. Az olajat a liszttel habzásig hevítjük, majd a tejjel felengedjük, és sűrűre főzzük. Az ételízesítő-porral és kevés borssal fűszerezzük, majd a sűrű mártást a gombócokra kenjük. Előmelegített sütőben addig sütjük közepes lángon, amíg a mártás rá nem sül az ételre.

Szicíliai penne

2013. június 3., hétfő · Posted in , , ,

 

Hozzávalók: 
  • 200 g olasz penne (én durumot használtam),
  • 1 apróra vágott hagyma,
  • 1 doboz darabos paradicsom,
  • 4 - 5 gomba, 
  • 3 cikk fokhagyma,
  • 2 ek fehér bor, 
  • só,
  • kevés olívaolaj.
Az apróra vágott hagymát a kevés olívaolajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam az apróra vágott gombát és hagytam párolódni, majd megsóztam. Amikor a gomba által engedett lé már elfőtt, hozzáadtam a felvágott paradicsomot, a fokhagymát és a bort. Hagytam felforrni, majd hozzáadtam az előzőleg sós vízben megfőtt pennét és összekavartam. Jó étvágyat.

Kapros káposztaleves tojással

2013. június 2., vasárnap · Posted in ,



Hozzávalók:
  • 1 fej káposzta, 
  • kapor,
  • kevés só,
  • 4 - 5 tojás, 
  • 1 csésze tej
  • kevés ecet.
A káposztát vékonyra vágtam és kaporral, kevés sóval és annyi vízzel, amennyi a leveshez szükséges, feltettem főni. Amikor a káposzta már puha volt, 3 tojást beleengedtem a levesbe és hagytam megfőni. 2  tojássárgából és a tejből habarást készítettem, a tojásfehérjéket hozzáadtam a fövő leveshez és hagytam megfőni. Amikor a tojás már meg volt főve, levettem a levest a tűzről, hagytam kicsit pihenni, majd pár perc múlva hozzáadtam a habarást. Kevés ecettel ízesítettem.

Kakaókrémes keksztorta

2013. június 1., szombat · Posted in , ,

Vio blogján láttam ezt a receptet és nagyon megtetszett, így elkészítettem. Köszönöm szépen neki itt is.  Multumesc mult Vio!



Hozzávalók:
  • keksz,
  • 4 tojás,
  • 7 ek. cukor,
  • 2 ek kakaó,
  • 1 ek liszt,
  • 1 vaj. 
A locsoláshoz:
  • víz,
  • 2 kk vaníliás cukor.
A tetejére:
  • dió vagy színes apró cukor, mazsola vagy ami van otthon



A tojásokat habosra kavartam a cukorral, hozzáadtam a kakaót és a lisztet és csomómentesre kavartam. Egy zománcos lábasba tettem és lassú tűzön addig kavartam, amíg megvastagodott. Akkor jó, ha kavarás közben már lehet látni az edény alját. Amikor elérte a kellő sűrűséget, félrevettem a tűzről, hozzáadtam a vajat, és addig kavartam, amíg beleolvadt. Utána hagytam kicsit kihűlni, majd hűtőbe tettem. 

Készítettem egy szirupot vízből és 2 kk. vaníliás cukorból. Nem kell nagyon agyoncukrozni, mert a keksz is édes valamennyire és a krémben már van 7 ek cukor. A kekszeket belemártottam a szirupba és rétegeztem. Egy sor keksz, egy sor krém ismétlésével "felépítettem" a tortát.

Nekem úgy jött ki a lépés, hogy pont krémmel fejeztem be és volt megmaradva a diótortától még egy kevés dió, így rászórtam, de lehet szórni rá bármit: cukorkát, csokireszeléket, kókuszreszeléket stb.

Pár órára hűtőbe tettem, hogy összeálljon. 
U. I. 480 g kekszet vettem, ehhez a tortához 50 db kekszet használtam 5x10-et és megmaradt még  11 db keksz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.