Rozmaringos krumpli cérna kolbásszal és debrecenivel
Többször említettem már, hogy
nagyon ellenzem a zsírban, olajban sütést. Ritkán sütök
olajban, ez alól kivételt képez a hagyma párolása, amihez a
minimális olajmennyiséget használom, zsírt meg egyáltalán nem
használok.
Ennek ellenére az ízek hiányoznak,
mert megszoktam. Ezért igyekszem új, egészséges módszereket
találni és úgy elkészíteni az ételeket, hogy visszakapjam a
várt ízvilágot, de ugyanakkor egészséges is legyen.
Összeállítottam ezt a rozmaringos
krumplit a cérnakolbásszal és a debrecenivel, ami normális,
hagyományos esetben olajban sült volna.
A krumplit megtisztítottam, megmostam
és kockára vágtam. Egy jénai tál alját megkentem olajjal,
beletettem a krumplit, megsóztam és szórtam rá rozmaringot, majd
sütőben pirosra sütöttem. Időnként megkavartam, hogy ne
ragadjon oda.
A cérnakolbászt feldaraboltam, végeit
behasítottam. A debrecenit ketté vágtam, és behasítottam. Egy
másik jénai tálba 1 kiskanál olajat tettem, hozzá egy ujjnyi
vizet és beletettem a kolbászokat, majd sütőbe toltam és pirosra
sütöttem.
Íme az eredmény:
Biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon finom. Megéri kipróbálni!
Íme az eredmény:
Biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon finom. Megéri kipróbálni!
Sárgabarack dzsem - Kajszibarack dzsem (ahogy tetszik)
Erre nem vagyok igazán büszke, de leírom. Igazából GelFix (Dzsemfix) nélkül szerettem volna készíteni, de egyik családtagom annyira erősködött, hogy a béke kedvéért inkább engedtem.
Hozzávalók:
- 4 kg sárgabarack/kajszibarack,
- 1,25 kg cukor,
- 2 tasak GelFix (Dzsemfix)
A barackokat megmostam, kimagoltam és négybe vágtam. 4 evőkanál cukorral elkevertem a GelFix (Gemfix)-et, rászórtam a barackra és feltettem főni. Kavargatás mellett puhára főztem, hozzáadtam a cukor többi részét és forráspontig kavargattam. Ekkor üvegekbe tettem, lekupakoltam, lekötöttem
és száraz dunsztban hagytam kihűlni, kb. 24 órát.
Szívem szerint így készítettem volna: megfőztem volna a barackot, utána hozzáadtam volna a cukrot és kevés fövés után üvegekbe tettem volna, majd "két celofán közé szalicil" módszerrel lekötöttem volna.
Karalábéleves csirkeaprólékra
- 2 közepes karalábé,
- 3 közepes sárgarépa,
- 1 nagy fej hagyma,
- 2 csirkehát,
- só,
- bors,
- tejföl.
A karalábét meghámoztam és apró kockákra vágtam, a sárgarépát is meghámoztam és karikára vágtam. Bő vízben feltettem főni. Hozzáadtam a hagymát, az előzőleg leforrázott csirkeaprólékot, a sót, a borsot és puhára főztem. Tejföllel tálaltam. Könnyű nyári leves.
Paradicsomos zöldbableves
- 3 kisebb sárgarépa,
- 1 közepes fej hagyma,
- 1 kg zöldbab,
- kevés petrezselyemzöld,
- 4 db jó, érett paradicsom,
- tejfől ízlés szerint,
- kevés olaj,
- só,
- bors.
A sárgarépát megtisztítottam és karikára vágtam, a hagymát pedig apróra. Kevés olajon mindkettőt üvegesre pároltam. Hozzáadtam a sót, a borsot, felöntöttem vízzel, beleöntöttem a megtisztított és darabkákra tördelt zöldbabot és puhára főztem. Amikor megvolt, hozzáadtam a feldarabolt paradicsomokat, a petrezselyemzöldet és addig főztem, amíg a paradicsom is megfőtt. A paradicsomot előzőleg le lehet forrázni és lehajazni, de én most nem tettem. meg lehet enni a haját is.
Tejföllel tálaltam.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.