Sárga szilvadzsem

2014. augusztus 16., szombat · Posted in , ,

Ezt a fajta szilvát gyerekkorunkban "fosos szilva"-nak neveztük. Őseink azt mondták, hogy azért, mert ettől aztán futni kell (hasmenést okoz), de szerintem inkább azért, mert igazából nincs olyan húsa, mint mondjuk a besztercei szilvának. Tavaly már készítettem dzsemet ebből a fajtából, akkor szembesültem azzal a ténnyel, hogy ez a fajta szilva nyersen nagyon finom, édes, főve, sülve viszont savanyú. A tavalyi "lelőhelyen" sajnos az idén nem termett, de a két ház közötti fáról le tudtam szedni annyit, hogy megérje befőzni. 


Hozzávalók:
  • 1,7 kg szilva,
  • 0,5 kg cukor,
  • 1 dzsemfix.

A szilvát jól megmostam, eltávolítottam a szárát és a magját, majd feltettem főni. Folytonos kavargatás mellett főztem kb. 1,5 órát. Hozzáadtam 0,5 kg cukrot, (mert elég savanyú volt) és egy dzsemfixet. A tűzről levéve üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem másnapig. 
Nem a legkiadósabb gyümölcs, de örültem neki, mert egy egész más ízvilágot képvisel, ráadásul bio. Kicsit emlékeztet a barackra, de mégis szilva.

Paradicsomlé házilag

· Posted in ,

Ez nálunk már hagyományos, minden évben főzünk be paradicsomot. Mennyiséget nem írok, mert mivel a kertből van a paradicsom, mindig annyit főzünk be, amennyi terem. Roppant egyszerű a dolog, nem kell hozzá nagy tudomány és az eredmény rendkívül finom és hasznos lesz. Télen isteni dolog elővenni a finom, házi, egészséges paradicsomlét és elkészíteni belőle az ebédet. 


Hozzávalók:
  • paradicsom,
  • só,
  • szalicil.
Kizárólag húsos paradicsomot érdemes befőzni. A paradicsomokat alaposan megmostam, majd kettőbe, négybe vágtam (mérettől függően) és kivágtam a közepüket, meg az alján lévő esetleges hibákat. Utána paradicsom paszirózóval eltávolítottam a magját és a héját, kinyerve így belőle a lét és a húság. (Sajnos a paszirozó nem a legjobb, így maradt még benne pár mag, de ennyi baj legyen!) Ezután feltettem főni és addig főztem, míg a lé jól besűrűsödött. Közben ízlés szerint sóztam. Pár óra főzésre kell számítani, mert nem párolog el a fölöslegez víz belőle olyan könnyen. Amikor már elég sűrűnek gondoltam, levettem a tűzről, adtam hozzá kevés szalicilt és elkezdtem beüvegezni. Régebb kizárólag üvegbe töltöttük, de most a műanyag flakonokat is felhasználjuk, mert könnyebb szállítani és ebben is tökéletesen eláll. Ezzel viszont vigyázni kell, mert a forró lé és a műanyag nem nagyon férnek össze, ezért egy 5 literes kis vedret meg kell tölteni hideg vízzel, a flakont bele állítani és így tölteni bele a paradicsomlét. A hűlési folyamat során a flakon kissé összehúzza magát, de ez nem gond, mert amint kicsavarom a dugóját és levegőt kap, ismét visszanyeri a formáját. Maga a flakon nem megy tönkre. Ezeket a flakonokat jól ki kell mosni és évről évre, gond nélkül újra lehet használni. Cukrot nem szoktunk hozzá adni, én inkább az ételbe teszek, ha kell. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Koktélparadicsomos, bazsalikomos focaccia - Focaccia Pugliese

2014. augusztus 15., péntek · Posted in , ,

Nagyon szeretem a focacciát, mert irtó könnyű elkészíteni és isteni finom. Többször készítettem már és igyekszem mindig másképp elkészíteni. Ez egy krumplis recept, amit természetesen az olaszoktól vettem át. És most készakarva fényképeztem le pont egy sarkot, mert ez a legfinomabb része :)


Hozzávalók:
  • 500 g BL55-ös kenyérliszt,
  • 2 közepes főtt krumpli,
  • 1 tasak száraz élesztő (de lehet friss is),
  • kb. 300 ml langyos víz,
  • só,
  • olíva olaj,
  • koktélparadicsom,
  • oregánó.

A lisztet a dagasztó tálba tettem és hozzáadtam a főtt és lereszelt krumplit. Adtam hozzá 1 kk sót, az élesztőt és a langyos vízzel tésztát gyúrtam. Fokhagymát is lehet tenni a tésztába, de én elfelejtettem.  Meleg helyen 1 órát kelesztettem. Utána a tepsit kibéleltem sütőpapírral, a papírt megkentem olajjal, majd a tésztát olajos kézzel beleegyengettem. A tetejét megszórtam durva sóval, ráhelyeztem a megmosott koktél paradicsomokat és végül megszórtam oregánóval. Előmelegített sütőben, közepes lángok ropogósra sütöttem.

Zabpelyes, szilvás, barackos lepény

Most nyáron inkább a gyümölcsös sütiknek van a szezonja. Ilyenkor majdnem minden gyümölcsből készítek sütit. Most épp a barack és a szilva volt soron. A savanykás szilva és az édes barack egész jó kombináció. Ez a süti azért is jó, mert mivel külön sorba van helyezve rajta a gyümölcs, lehet csak barackos kockát vágni belőle és külön szilvást, így mindenki olyant vesz, amilyent épp kíván. Én mindkettőből vágtam, ez van lefényképezve, de lehet külön is vágni.


Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt, 
  • 25 dkg margarin,
  • 15 dkg cukor,
  • 6 tojás,
  • 5 dkg zabpehely,
  • 1/2 tasak sütőpor,
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só. 
A tetejére:
  • 3 nagy őszibarack szeletekre vágva,
  • 8 db. szilva négybe vágva.


A margarint a mixer edényébe tettem és a cukorral habosra kavartam. Hozzáadtam a tojásokat és tovább kavartam. Utána fokozatosan hozzáadtam a száraz hozzávalókat is és csomómentesre kavartam. A tepsit egy kivajazott sütőpapírral kibéleltem és beleöntöttem a zabpelyhes masszát. A gyümölcsöket megmostam és kimagoltam. A szilvát négybe vágtam, a barackot szeletekre és a képen látható módon rátettem a masszára. Előmelegített sütőben, kettes fokozaton megsütöttem. Könnyű elkészíteni és hamar elkészül. Ráadásul nagyon finom.

Rácsos almás sütemény gazdagon

2014. augusztus 14., csütörtök · Posted in ,

Az almás sütemény nem a kedvencem, régebb meg sem ettem, de most kezdem szeretni. Kb. egyszer sütök évente, általában falun, amikor a tejesember hoz nekem ajándékba egy nagy szatyor nyári, hullóalmát, ami úgy nő, ahogy az Isten adta :) Ebből nagyon finom almás sütit készítettem most, még saját magamat is elvarázsoltam vele, annyira jól sikerült  :D

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg fehér liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1 sütőpor,
  • 2 vanília,
  • 1 egész tojás,
  • pár ek gríz (búzadara).
A tetejére:
  • kb. 1 kg alma lereszelve,
  • 2 kk fahéj,
  • 2 ek cukor.

A tésztához való anyagokat egy tálba tettem és jól összedolgoztam, amíg könnyű tésztát nem kaptam belőle. Lehet kell még hozzá egy kevés liszt, hogy ne ragadjon (nekem kellett).  Utána a tésztát fóliába csavartam és egy órára a hűtőszekrénybe tettem pihenni. 
A lereszelt almát egy edényben feltettem dinsztelni. Kavargatás mellett addig dinszteltem, amíg annyi levet nem engedett, hogy ellepje. Ekkor levettem a tűzről, szűrőn átszűrtem. Ez nagyon fontos, mert ha a leve benne marad, a tészta "szalonnás" lesz, ugyanis sütéskor a tészta issza be.
Az egy óra lejártával kivettem a tésztát a hűtőből és 2/3 - 1/3 arányban elosztottam. A tepsit kibéleltem megvajazott sütőpapírral és kézzel beleegyengettem a 2/3 tészta részt. Ez a tészta annyira poronyú, hogy nem lehet sodrófával nyújtani, de nem is kell, mert könnyebb kézzel elegyengetni. Úgy csináltam, hogy a széleken maradjon jó 1,5 ujjnyi pereme, mert az alma kb. ennyi magas lesz. Megszórtam grízzel, hogy ha mégis engedne az alma levet, a gríz fogja fel ezt. Nem kell tőle idegenkedni, mert észre sem vehető, sőt, nagyon finom lesz, beleolvad a tésztába. Utána ráhelyeztem az almát és elsimítottam egyenletesen. Utána igyekeztem aránylag egyforma rácsokat sodorni a megmaradt 1/3 tésztából. Ez nem nagyon sikerült. Minden lett, csak arányos nem, de ez van, nem kiállításra készült a sütemény :) Ráhelyeztem a rácsokat, majd megszórtam fahéjjal és cukorral. Én nem cukroztam meg az almát (kivéve amit a tetejére szórtam), mert ez a nyári alma édes, nem kell hozzá cukor. 
Előmelegített sütőbe toltam és közepes lángon addig sütöttem, amíg a rácsok barnulni kezdtek.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.