Ez nálunk már hagyományos, minden évben főzünk be paradicsomot. Mennyiséget nem írok, mert mivel a kertből van a paradicsom, mindig annyit főzünk be, amennyi terem. Roppant egyszerű a dolog, nem kell hozzá nagy tudomány és az eredmény rendkívül finom és hasznos lesz. Télen isteni dolog elővenni a finom, házi, egészséges paradicsomlét és elkészíteni belőle az ebédet.
Hozzávalók:
- paradicsom,
- só,
- szalicil.
Kizárólag húsos paradicsomot
érdemes befőzni. A paradicsomokat alaposan megmostam, majd
kettőbe, négybe vágtam (mérettől függően)
és kivágtam a közepüket, meg az alján
lévő esetleges hibákat. Utána paradicsom
paszirózóval eltávolítottam a magját
és a héját, kinyerve így belőle a lét
és a húság. (Sajnos a paszirozó
nem a legjobb, így maradt még benne pár mag, de
ennyi baj legyen!) Ezután feltettem főni és addig
főztem, míg a lé jól besűrűsödött.
Közben ízlés szerint sóztam. Pár óra
főzésre kell számítani, mert nem párolog
el a fölöslegez víz belőle olyan könnyen.
Amikor már elég sűrűnek gondoltam, levettem a tűzről,
adtam hozzá kevés szalicilt és elkezdtem
beüvegezni. Régebb kizárólag üvegbe
töltöttük, de most a műanyag flakonokat is
felhasználjuk, mert könnyebb szállítani és
ebben is tökéletesen eláll. Ezzel viszont vigyázni
kell, mert a forró lé és a műanyag nem nagyon
férnek össze, ezért egy 5 literes kis vedret meg
kell tölteni hideg vízzel, a flakont bele állítani
és így tölteni bele a paradicsomlét. A
hűlési folyamat során a flakon kissé összehúzza
magát, de ez nem gond, mert amint kicsavarom a dugóját
és levegőt kap, ismét visszanyeri a formáját.
Maga a flakon nem megy tönkre. Ezeket a flakonokat jól ki kell mosni és évről évre, gond nélkül újra lehet használni. Cukrot nem szoktunk hozzá adni, én inkább az ételbe teszek, ha kell. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon jól néz ki, egészséges és van egész télen ha annyi termett. Régebben míg nekünk is termett mindig befőztem, mert a házi finomabb.
VálaszTörlésA kép is nagyon szép, a környezet.
VálaszTörlésFinom is tud lenni télen. Az elmúlt évben én is tettem el paradicsom paszírozóm nekem sincs . Az idén nem tudom fogok-e csinálni? Nagyon guszta ott a lugasnál az üveged!
VálaszTörlésKöszönöm szépen lányok! Nekem is megtetszett ez a hely, ezért most következik egy sorozat ilyen kép :)
VálaszTörlésNem akarok vészmadárkodni, de hát én nem ajánlom neked a műanyag flakon használatát, kifejezetten káros, egyszerire sem szabad, pláne többszöri használatra, ugyanis a forró lé kiold belőle káros anyagokat, amiket aztán megesztek/isztok a paradicsomlével és pár év múlva mindenféle betegségetek lesz, nem is gondoljátok majd, hogy ez a műanyagtól lett !!!!
VálaszTörlésNézz utána a neten, ezt fogod olvasni.
Szóval szigorúan csak üvegekbe töltve tedd el:-))))