Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt,
- 20 g margarin,
- 1 csipet só,
- 1 tasak száraz élesztő (lehet friss is),
- kb. 250 ml langyos víz,
- 1 tojássárga a kenéshez.
- 1 nagy fej káposzta,
- só,
- bors,
- kevés olaj.
A káposztát megtisztítottam,
legyalultam és enyhén besóztam, majd hagytam
kicsit puhulni. Időnként összevacskoltam, majd kb. 30
perc után kicsavartam és kevés olajjal és
vízzel feltettem dinsztelni. Néha megkavartam és
addig dinszteltem, amíg kb. félpuha lett. Ekkor
levettem a tűzről, leszűrtem a maradék levét és
megszórtam borssal.
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a száraz élesztőt, belevágtam a margarint, összekevertem és a langyos vízzel tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen fél órát kelesztettem. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, majd két részre osztottam. Az egyik felét a forma méretére nyújtottam úgy, hogy a szélén 2 ujjnyi pereme legyen. A kerek formát margarinnal megkent sütőpapírral kibéleltem, majd óvatosan belehelyeztem a tésztát. Megszurkáltam villával és beletettem a ledinsztelt káposztát. A maradék tésztát megint elosztottam 1/3 - 2/3 arányban. A nagyobbik részből egy kerek lapot nyújtottam és ráhelyeztem a káposztára, a széleit ügyesen elegyengetve, hogy mindenhol betakarja a káposztát. A maradék tésztából próbáltam művészkedni kicsit, de mivel elég gyerekcipőben jár az efféle tudásom, sajnos csak annyit tudtam kihozni, amennyi a képen látszik.
A tészta tetejét megkentem
tojássárgával, megszórtam durva sóval
és előmelegített sütőben megsütöttem.
Nagyon szép lett, hát még milyen finom lehetett! :) Guszta! :)
VálaszTörlésFincsi lehet és a külseje csodaszép lett! :)
VálaszTörlés