Ez egy nagyon finom és gyors megoldás a téli napokra. Érdemes elkészíteni, mert télen csak ki kell bontani az üveget, beleönteni egy kis forrásban levő vízbe, esetleg adni hozzá egy kis házi paradicsomlét és kész a finom leves.
Hozzávalók:
- zöldbab, de lehet nyugodtan ceruzabab is,
- szemes bab (friss), de ez opcionális,
- vágott petrezselyemzöld,
- paradicsom,
- hagyma,
- kevés olaj,
- só.
A zöldbabot megtisztítottam, megmostam, szárait eltávolítottam, majd megtördeltem. A hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágtam. A paradicsomot pár percig forráztam, utána lehajaztam és kockára vágtam.
Egy megfelelő edény aljára egy kevés
olajat öntöttem és elkezdtem a rétegezést:
egy réteg zöldbab, egy réteg hagyma, egy réteg
petrezselyemzöld, egy réteg szemes bab, egy réteg
paradicsom, rá pedig só. Ezt addig kell csinálni,
amíg az alapanyag elfogy, de a tetejére mindenképp
zöldbab kerüljön. (A kép kicsit zavaró,
mert nekem kevés volt a szemes bab, így csak a második
rétegbe került.) Miután kész voltam a
rétegezéssel, annyi vizet öntöttem rá,
hogy ellepje és lassú tűzön puhára főztem.
Figyelem!!! Nem kell kavarni!!! Időközben még
adtam hozzá vizet, hogy legyen miben főnie. Akkor van kész,
ha a teteje is megpuhult. Levettem a tűzről és üvegekbe
tettem. Vizes dunsztban kidunsztoltam, majd a vízben hagytam
kihűlni.