Szerencsés vagyok, mert az idén nagyon bő lett a paradicsomtermés. Nagyon sok paradicsomlét főztünk be, de lett mellé ketchup és most pizzaszószt is sikerült bőven befőzni. Akár 2 évre is elláttam magam vele.
Nem volt előre megírt receptem. Egyszerűen feltettem a nyers paradicsomlét főni és adagoltam bele amit gondoltam. Majd végül ez lett belőle.
Hozzávalók:
- 9 liter nyers paradicsomlé (héj és mag nélkül),
- 5 nagy fej hagyma ledarálva,
- 1 marék fokhagyma ledarálva,
- kb. 1 kg paradicsompaprika, torzsa nélkül, ledarálva, (én 720 ml előre ledinsztelt paprikát használtam)
- 3 babérlevél,
- 3 szegfűbors,
- 5 szegfűszeg,
- 1/2 kk őrölt szerecsendió,
- 1/2 kk köménymag,
- 1 kk őrölt bors,
- 2,5 ek só,
- 6 ek cukor,
- 1/4 kk szalicil.
A paradicsomlét feltettem főni, hozzáadtam az összes többi alapanyagot, kivéve a cukrot és a szalicilt. Néha megkavartam és addig főztem, amíg az általam kívánt sűrűséget el nem érte. Ekkor hozzáadtam a cukrot, kicsit még főztem, majd levettem a tűzről, hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam, majd üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba hagytam kihűlni. Tökéletes lesz majd a pizzára, de tésztafélékhez, húsok ízesítésére is lehet használni.
Hát nagyon finom lett. Milyen jó is lesz télen csak elővenni a saját magad által készített pizzaszószt. Sok mindent eltettél, nagyon szorgos vagy.
VálaszTörlésKöszi Rita! Az idén tényleg sok mindent tettem el télire :)
Törlés