Nagy mestere vagyok a gyümölcsök összepárosításában ami a dzsemeket illeti. Ilyen még nem volt a történelmemben. Épp volt barack is, szilva is itthon, így kipróbáltam és nem bántam meg.
Hozzávalók:
- 2,5 kg besztercei szilva,
- 4 őszibarack,
- 4 szegfűbors,
- 10 szegfűszeg,
- 2 ujjnyi hosszú fahéj,
- 10 ek cukor,
- 2 késhegynyi szalicil.
A gyümölcsöket jól megmostam, kimagoltam őket és a barackot szeletekre vágtam, majd feltettem főni. Hozzáadtam a főszereket és kavargatás mellett addig főztem, amíg egy jó massza lett belőle. Ez kb. 1,5 órát vett igénybe. Ekkor levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt, majd üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem másnapig.