Ez lényegében a káposztás lepény helyett készült. Nagyon szeretem a káposztás lepényt, de ritkán szoktam enni. Amit a pékségben lehet kapni, nem nagyon szeretem, mert legtöbbször a káposzta agyon van borsozva, annyira csíp, hogy elmegy a kedvem tőle. Most ezt találtam ki. Egyébként nagy sikere volt :)
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g finomliszt,
- 250 g BL55-ös kenyérliszt,
- 250 ml langyos tej,
- 1 tasak száraz élesztő,
- 1 ek cukor,
- 1 tk só,
- 2 tojás felverve a tésztába, + 1 tojás a kenéshez.
A töltelékhez:
- 1 fej káposzta,
- só,
- bors,
- kevés olaj a pároláshoz.
A káposztát legyalultam, besóztam és hagytam kicsit állni, miközben kétszer, háromszor összekavartam. Ez azért kell, hogy a káposzta lágyuljon. Utána kevés felforrósított olajon, kevés vizet adva hozzá, megpároltam. Nem kell puhára párolni, mert sülés közben még alakul, de azért legyen legalább félpuha. Amikor a víz elpárolgott róla, hagytam kihűlni, majd rászortam a borsot.
A lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot, az élesztőt, a felvert tojást és a 250 ml langyos tejjel tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen fél órát kelesztettem, majd lisztezett deszkán enyhén átgyúrtam. Két részre osztottam. Egyenként, 3 - 4 mm vastagságú, téglalap alakúra nyújtottam, szétterítettem rajta a káposztát (aránylag egyenletesen) és felcsavartam. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágtam és sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem. Előmelegített sütőben félig megsütöttem. Ekkor kivettem és a tetejét megkentem a felvert tojással, majd visszatéve a sütőbe, pirosra sütöttem.
Te is káposztáztál? Én is:-) Csak épp nálam pogácsa készült. Nagyon finomak lehettek a csigáid, jó sok káposztával!
VálaszTörlésAzóta még készítettem egyet, hamarosan következik :)
Törlés