Egész különös a viszonyom a ketchuppal. Régebb meg nem ettem volna semmi pénzért, a melegszendvicsemet, a hamburgert vagy a hot dogot mindig csak mustárral kértem. Egy idő után rájöttem, hogy amit a kereskedelemben lehet kapni, az nem más, mint a legkárosabb termékek egyike, ugyanis tele van cukorral, minimális a paradicsomtartalma stb.
Így elkészítettem a saját ketchupomat, és legalább tudom mit eszek.
Így elkészítettem a saját ketchupomat, és legalább tudom mit eszek.
Hozzávalók:
- 5 liter paradicsomlé,
- 2 nagy fej hagyma ledarálva,
- 1 kicsi zeller ledarálva,
- 2 ek. dinsztelt paprika ledarálva,
- 8 cikk fokhagyma megtörve,
- 2 nagy babérlevél,
- 10 db. bors,
- 5 db. szegfűszeg,
- 3 db. szegfűbors,
- 2 késhegynyi őrölt szerecsendió,
- 4 ek. cukor,
- 1/4 kk. szalicil.
A paradicsomlét feltettem főni és hozzáadtam a többi hozzávalók, kivéve a szalicilt és a cukrot. Addig főztem amíg a megfelelő sűrűséget el nem érte. Ekkor hozzáadtam annyi cukrot, amennyit gondoltam, ez nekem 4 evőkanál lett. Még főztem 5 percig, aztán levettem a tűzről. Hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam, majd kis üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Az inspirálásodra tegnap én is elkészítettem, igaz kicsit másként, mert miért is ne variáljak, de nagyon finom lett. Köszi az ihletet! :-)
VálaszTörlésGionetta, örülök, hogy inspiráló vagyok :)
Törlés