Ez nálunk már hagyományos, minden évben főzünk be paradicsomot. Mennyiséget nem írok, mert mivel a kertből van a paradicsom, mindig annyit főzünk be, amennyi terem. Roppant egyszerű a dolog, nem kell hozzá nagy tudomány és az eredmény rendkívül finom és hasznos lesz. Télen isteni dolog elővenni a finom, házi, egészséges paradicsomlét és elkészíteni belőle az ebédet.
Hozzávalók:
- paradicsom,
- só,
- szalicil.
Kizárólag húsos paradicsomot
érdemes befőzni. A paradicsomokat alaposan megmostam, majd
kettőbe, négybe vágtam (mérettől függően)
és kivágtam a közepüket, meg az alján
lévő esetleges hibákat. Utána paradicsom
paszirózóval eltávolítottam a magját
és a héját, kinyerve így belőle a lét
és a húság. (Sajnos a paszirozó
nem a legjobb, így maradt még benne pár mag, de
ennyi baj legyen!) Ezután feltettem főni és addig
főztem, míg a lé jól besűrűsödött.
Közben ízlés szerint sóztam. Pár óra
főzésre kell számítani, mert nem párolog
el a fölöslegez víz belőle olyan könnyen.
Amikor már elég sűrűnek gondoltam, levettem a tűzről,
adtam hozzá kevés szalicilt és elkezdtem
beüvegezni. Régebb kizárólag üvegbe
töltöttük, de most a műanyag flakonokat is
felhasználjuk, mert könnyebb szállítani és
ebben is tökéletesen eláll. Ezzel viszont vigyázni
kell, mert a forró lé és a műanyag nem nagyon
férnek össze, ezért egy 5 literes kis vedret meg
kell tölteni hideg vízzel, a flakont bele állítani
és így tölteni bele a paradicsomlét. A
hűlési folyamat során a flakon kissé összehúzza
magát, de ez nem gond, mert amint kicsavarom a dugóját
és levegőt kap, ismét visszanyeri a formáját.
Maga a flakon nem megy tönkre. Ezeket a flakonokat jól ki kell mosni és évről évre, gond nélkül újra lehet használni. Cukrot nem szoktunk hozzá adni, én inkább az ételbe teszek, ha kell. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.