Padlizsánkrém télire üvegben

2015. január 16., péntek · Posted in , ,

Hozzávalók:
  • a kisebb padlizsánból kb. 20 db, a nagyobból kb. 15 db,
  • 15 fej hagyma,
  • 15 db paradicsompaprika ,
  • 15 húsos zöldpaprika, 
  • 3 kg paradicsom,
  • 1 liter olaj,
  • só.
A zöldpaprikát és a padlizsánt megsütjük, megtisztítjuk, a hagymát 1/2 liter olajban megpároljuk, az összes hozzávalót a paradicsom kivételével ledaráljuk, a paradicsomot sűrűre főzzük, áttörjük, mindent összevegyítünk, hozzáadunk még 1/2 liter olajat, megsózzuk, és addig főzzük, míg az olaj feljön a tetejére. Üvegekbe töltjük, lekötözzük, majd 20 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.
Dolgozó Nő - 1982 szeptember

Szilva nyersen eltéve

Hozzávalók:
  • 5 kg szilva,
  • 50 dkg cukor,
  • 1 dkg szalicil,
  • 1 dl rum.
A szép nagy szemű szilvákat megmossuk, a vizet jól lecsurgatjuk róluk, majd kimagoljuk. A gyümölcsöt mély tálban a cukorral és a szalicillal összekeverjük. Így hagyjuk 24 óráig, miközben többször megkavarjuk. Egy nap múlva üvegekbe rakjuk, és mindegyik üveg tetejére egy kanál rumot töltünk. Légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Tésztákhoz, gombóchoz, húsok mellé körítésnek kitűnő.
Dolgozó Nő - 1988 augusztus

Leveles túrópogácsa

2015. január 15., csütörtök · Posted in , ,

Bevallom, még sosem sütöttem tehéntúróval sósat. Nálam a tehéntúró mindig cukorral és esetleg mazsolával van összepárosítva. A Váncza Kincses Receptkönyvben láttam meg ezt a receptet és nagyon kíváncsi voltam milyen lehet így. Elkészítettem, a tetejét megszórtam köménymaggal, mert nagyon szeretem az ízét és mondhatom isteni finom lett. A harmadik képen látszik, hogy leveles, ahogy a címe is ígéri.


Jó ez a recept, mert nem élesztős, ezért nem puffaszt. nem kell gyúrni, keleszteni. Én kockára vágtam, nem kerekre, mert halálom, amikor megmaradnak a kivágott helyen a szélek és újra kell gyúrni, tojással kenni stb. Így könnyebb, hamarabb megy. 


30 dkg vajat 30 dkg liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán nyomkodva összedolgozunk, majd 30 dkg friss tehéntúrót, ízlésszerinti mennyiségű sót adva hozzá, jól meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk és kicsire összehajtogatjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük és lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk. Pihentetés után deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket gondosan tojásságájával megkenve, forró sütőben sütjük. Könnyű, ízletes sütemény. 


Látszik, hogy leveles :)

Rajnai felfújt

2015. január 14., szerda · Posted in ,

 

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya,
  • 3 fej vöröshagyma, 
  • 4 tojás,
  • 25 dkg húsos szalonna (én szalonnát és debrecenit használtam),
  • 5 dkg vaj,
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt bors,
  • só.
A megtisztított burgonyát reszeljük le, a hagymát vágjuk szeletekre, Olvasszuk fel nagy serpenyőben a vajat, pirítsuk üvegesre benne a hagymát és együtt pároljuk. A tojást verjük fel, ízesítsük sóval, borssal és keverjük a burgonyás egyvelegbe. 

Hőálló üvegedényt kenjünk ki vajjal és a fenti masszát öntsük bele. A szalonnát vágjuk apró kockákra, kis edényben pirítsuk meg, majd tegyük a felfújt tetejére. Helyezzük a tepsit hideg sütőbe, majd 35 - 40 perc alatt közepes lángon süssük meg a felfújtat, végül tetejét pirítsuk meg. 

Receptforrás: 100 legjobb recept a nagyvilágból.

Mosolygok magamban :)

2015. január 12., hétfő · Posted in , , ,

Megint bőbeszédű leszek :)

Dolgozó Nő recepttár címkével szoktam ellátni azokat a recepteket, amit az egykor megjelent lapokból szeretnék megörökíteni. Aki még sosem hallott a Dolgozó Nőről, annak elmondom, hogy kb. a Nők Lapja romániai megfelelője, ami a kommunizmus idején jelent meg. 

Most is a recepteket nézegettem az 1982 novemberben megjelent számban és rátaláltam egy igencsak érdekes cikksorozatra, aminek a címe: "Már a régiek is tudták".

Miért mosolygok? Mert igazából ilyenkor eszmél rá az ember, mennyire változnak az idők :)

Nemrég panaszkodtam, hogy Váncza úr a Zárdakifli receptjénél azt írta, hogy  "adva hozzá, langyos tejel rétestészta keménységűvé gyúrjuk". Mennyi az milliliterben, vagy deciliterben kifejezve? És milyen keménységű a rétestészta? Én még sosem készítettem rétestésztát, ezért csak az ösztöneimben bízhattam, viszont annak idején egy ügyes háziasszonynak szinte kötelező volt tudni ezt (feltételezem).

Most pedig elolvastam az "Igen jó és olcsó ecet készítési módja" receptet, ami 1834 április 13-án jelent meg a Kolozsváron megjelenő Vasárnapi Újságban és mosolygok magamban :)

Idézem a receptet. 

"Egy veder ecethez veszen az ember egy fertály mézet, felolvasztja kevés vízben, hozzá tölt egy kupa jó pálinkát és hét kupa vizet; mindezeket összekevervén gyengén befedett edénybe állni hagyja míg megéled és ecet válik belőle. Ily módon nagyon erős és tiszta ízű jó ecetre tehet szert a gazdasszony." (1834. apr. 13)

Fertály mézet? Mennyi az a fertály? Megkérdezem az édesapámat, ő azt mondja, hogy a fertály az negyedet jelent. De negyed miből? Szerinte kilóból :)
Kupa jó pálinkát? Hét kupa vizet? :)

Egy másik cikkben a nadrágnak való szövetfestésről volt szó. 

"Végy régi rozsdás szegeket, s általában akármi rozsdaette vasat, tölts jó erős borecetet reá, s hagyd ázni 15 napig. Ekkor mártogass kefét ezen lébe, s a gyolcsat kifeszítvén, dörzsöld belé a festéket, arra vigyázván, hogy egyenlőleg kenődjék, s a szín ne legyen foltos. Az ily módon festett gyolcs nem csak nem veszti el a színét, sőt szebb lesz minden mosásra. Vasárnapi Újság (1836. szept. 18)"

Hát igen, amint mondtam, mosolygok, mert változnak az idők :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.