Bevallom, még sosem sütöttem tehéntúróval sósat. Nálam a tehéntúró mindig cukorral és esetleg mazsolával van összepárosítva. A Váncza Kincses Receptkönyvben láttam meg ezt a receptet és nagyon kíváncsi voltam milyen lehet így. Elkészítettem, a tetejét megszórtam köménymaggal, mert nagyon szeretem az ízét és mondhatom isteni finom lett. A harmadik képen látszik, hogy leveles, ahogy a címe is ígéri.
Jó ez a recept, mert nem élesztős, ezért nem puffaszt. nem kell gyúrni,
keleszteni. Én kockára vágtam, nem kerekre, mert halálom, amikor
megmaradnak a kivágott helyen a szélek és újra kell gyúrni, tojással
kenni stb. Így könnyebb, hamarabb megy.
30 dkg vajat 30 dkg liszttel és 1 csomag Váncza-sütőporral deszkán nyomkodva összedolgozunk, majd 30 dkg friss tehéntúrót, ízlésszerinti mennyiségű sót adva hozzá, jól meggyúrjuk. A tésztát hatszor nyújtjuk és kicsire összehajtogatjuk. Az utolsó nyújtás előtt kendőbe tesszük és lehetőleg hideg helyen 1-2 óráig pihenni hagyjuk. Pihentetés után deszkán kisujjnyi vastagra végleg kinyújtjuk és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsibe téve, tetejüket gondosan tojásságájával megkenve, forró sütőben sütjük. Könnyű, ízletes sütemény.
Látszik, hogy leveles :)
Ez biztos nagyon finom lehetett, látszik rajta.
VálaszTörlésKöszönöm Mrita!
TörlésJaj, de szép lett! Biztos puha és finom...hmmmm......
VálaszTörlésKaphatok egy-két darabkát? :)
Köszönöm neked is Csigabige és igen, küldöm. Nyisd az ablakot :)
TörlésA hajtogatások között kell pihentetni?
VálaszTörlésCsak az utolsó hajtogatás előtt kell pihentetni.
Törlés