Benéztem Limarához egy kis ihletért és ez lett belőle :) Ő batyut készített, én kicsit változtattam a recepten és buktát készítettem. Nagyon jó ez a recept, megtartom. De egyébként tudnivaló, hogy nála csak jó recepteket lehet találni (azért mentem oda) :)
Sajnos kénytelen voltam telefonnal fényképezni és a képek nem legmegfelelőbb élességűek. De majd legközelebb, ha visszakapom a fényképezőgépem.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt,
- 3,2 dl tej,
- 1 tojás,
- 1 mk. só,
- 3 evőkanál cukor,
- 8 dkg olvasztott margarin,
- 1 tasak szárított élesztő.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg túró,
- 2 csapott evőkanál búzadara,
- 3 ek. cukor,
- 2 kk. vaníliás cukor,
- 6 dkg mazsola,
- 1 tojás.
- 1 tojás.
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a cukrot, a szárított élesztőt, a sót és jól összekavartam. A tojást felvertem és hozzáadtam a liszthez. A tejet meglangyosítottam és apránként a liszthez adagolva, könnyű tésztát gyúrtam belőle. Utána, nagyon kis mennyiségekben beledagasztottam az olvasztott margarint is. Meleg helyen duplájára kelesztettem.
Amíg kelt, elkészítettem a tölteléket. A tehéntúró elég vizes volt, így hozzáadtam 2 ek búzadarát, a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást, majd jól összedolgoztam.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kicsit átdolgoztam, majd felosztottam 10 egyenlő részre. Mindegyik darabot kerekre nyújtottam, négybe vágtam és tettem rá egy kiskanál tölteléket, majd összecsomagoltam. Tetejüket megkentem a felvert tojássárgával és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
Ez nagyon jó kelt tészta, én is ezt használom, mindenre jó és fenséges puha. Csak én a szomszéd nénitől tanultam, ő vaj helyett olajat használ. Szerintem ez ilyen népi szájhagyomány útján terjedő recept volt, amit minden asszonynak illett tudni a faluban :-)
VálaszTörlésKönnyebb olajat használni, csak egyszer ki kell tapasztalnom, hogy mennyi az a 8 dkg-nak megfelelő :) És tényleg nagyon jó tészta!
Törlés