Mákos zserbó

2015. március 10., kedd · Posted in , ,

Szerintem a zserbó amolyan kötelező klasszikus sütemény, olyannak képzelem el, mint a húslevest a levesek között. Ennek ellenére én mostanig húztam, halasztottam az elkészítését. Barbinál megláttam a mákos változatot és el is készítettem, kis változtatással. 



Hozzávalók:
  • 380 g liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 200 g 70%-os Rama margarin
  • 1 dl 1,5%-os tej
  • 10 g száraz élesztő
  • 1 csipetnyi sütőpor
  • 1 csipet só
Töltelék:
  • 160 g darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 1 üveg házi ribizlilekvár
Fényes csokoládémáz:
  • 50 g 70%-os Rama margarin
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál holland cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál víz
A lisztet a dagasztótálba szitáltam, hozzáadtam a szárított élesztőt, a sütőport, a sót, a cukrot és jól összekevertem. Belevágtam a margarint és azt is jól elkevertem. A langyos tejben felvertem a tojást és a tojássárgát, majd a liszthez adtam és jól összedolgoztam. Nekem még kellett hozzá liszt ahhoz, hogy jól nyújtható tésztát kapjak, így adtam még hozzá.

A tésztát 3 egyenlő részre osztottam, de most lemértem, hogy tényleg egyenlő legyen. A tepsit sütőpapírral kibéleltem és 3 db 25x30-as lapot nyújtottam. A mákot ledaráltam és összekevertem a cukorral. A   sodrófára segítségével az első lapot a tepsibe tettem, majd megkentem ribizlilekvárral, majd megszórtam darált, cukrozott mákkal. Ráhelyeztem a második lapot és azt is megkentem ribizlilekvárral és megszórtam cukrozott mákkal. A harmadik lapot kicsit nagyobbra nyújtottam, ráhelyeztem a többire és körbe ráhajtottam a széleit.

Szobahőmérsékleten letakarva egy órát kelesztettem. Sütés előtt a felső lapot megszurkáltam villával. Előmelegített sütőben egyenletes világospirosra sütöttem.

Vízgőz felett összeolvasztottam a margarint,  a cukrot, a kakaót és a vizet, majd a kihűlt sütemény tetejére kentem. 24 órára hűtőbe tettem. Barbi a forróvízbe mártott késsel való szeletelést ajánlotta, de nekem a 24 óra hűtés után a száraz késsel való vágás kitűnően sikerült.


Lucskos káposzta

· Posted in , ,

 Hozzávalók a leveshez:
  • 1 fej fehér káposzta,
  • 50 dkg füstölt sonka (de lehet több is),
  • 1 nagy fej hagyma,
  • só,
  • csombor,
  • 250 ml házi paradicsomlé.
Hozzávalók  a rántáshoz:
  • 1 kk olaj
  • 1 ek liszt.
A sonkát megmostam, darabokra vágtam és elegendő vízben feltettem főni. Amikor már félig puha volt a hús, hozzáadtam a vékony csíkokra vágott káposztát, a hagymát, a csombor és az egészet puhára főztem. A sóval vigyázni kell, mert a sonka már eleve sós, így csak keveset adtam hozzá. 

Egy evőkanál lisztet és egy kávéskanál olajat  összekevertem és kicsit megpirítottam, majd felöntöttem 250 ml paradicsomlevet és egy keveset a levesből, hagytam felforrni, majd az egészet a leveshez adtam és összefőztem. Aki szereti, készíthet több rántást is, de én nem szeretem az olyan levest, amiben megáll a kanál. Mivel a paradicsomlé savanyú, így én nem használtam ecetet.

Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

Paradicsomos húsgombóc krumplipürével

A poradicsommártás-hús-krumpli nálunk mindig nyerő volt, de ebben a formában sosem fogyasztottuk. Inkább a sóba főtt volt a menü vagy a paradicsommártás tojással és sült kolbásszal. Most viszont Csipike közzé tett egy  receptet és felcsillant a szemem. Kicsit másképp készítettem el, de nagyon finom lett.



Hozzávalók a gombóchoz:
  • 50 dkg darált hús,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 tojás,
  • 2 ek búzadara,
  • só,
  • bors.
Hozzávalók a paradicsommártáshoz:
  • 2 ek liszt,
  • só,
  • kevés olaj,
  • 1/2 liter házi paradicsomlé,
  • majoránna,
  • kevés cukor ízlés szerint. 
A darált húst  megfűszereztem, hozzáadtam a búzadarát, a zúzott fokhagymát és a tojást, majd jól összedolgoztam és kb. 20 percig állni hagytam. Utána ismét jól összedolgoztam, gombócokat formáltam belőle és sós vízben puhára főztem őket.

A lisztet kevés olajjal kicsit megpirítottam, vigyázva, hogy ne égjen oda. Utána felöntöttem házi paradicsomlével úgy, hogy csomómentes legyen és lassú tűzön kifőztem. Kevés cukrot adtam hozzá, hogy ne legyen annyira erős a paradicsom íze. Beletettem a gombócokat és kicsit összefőztem, hogy összeérjenek az ízek. Krumplipürével tálaltam. Egy kis tejfölt is lehet adni hozzá.

Vinetasaláta (padlizsánsaláta) télire

2015. március 5., csütörtök · Posted in , ,

A sütőben  vagy a kályhatetőn megsütünk 2 - 2 kg vinetát (padlizsánt), húsos zöldpaprikát és piros  paradicsompaprikát. A vinetát (padlizsánt) meghámozzuk, műanyag vagy fakéssel apró kockákra vágjuk. A paprikákról lehúzzuk a barna héját, csumájukat kiszedjük. Három dl forró olajban, miután megsóztuk, állandóan kevergetve addig pároljuk a vinetát (padlizsánt) és a paprikákat, míg a leve el nem párolog. Üvegekbe töltjük, lekötjük, és másnapig száraz gőzbe tesszük. Télen kitűnő saláta halhoz, pecsenyéhez, szárnyashoz, és keménytojás-karikákkal díszítve különlegesen finom előétel is.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Az elrontott palacsinta története

2015. február 24., kedd · Posted in


Az úgy volt, hogy palacsintát szerettem volna sütni. Gondoltam feltalálom a spanyolviaszt. Zabpelyhes palacsintát szerettem volna, összekészítettem az alapanyagokat egy  recept szerint, ahol azt írta, hogy ha nem daráljuk le a zabpelyhet, úgy is jó.
Ez volt a recept: 10 dkg zabpehely, 5 dkg tk liszt, 2 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 2 ek olívaolaj, 1 csipet só,  2 dl víz.

Jó darabos masszát kaptam, de hagytam állni 1 órát, hogy a zabpehely szívja magába a nedvet és puhuljon meg. Megsütöttem belőle két evőkanálnyit, de gyakorlatilag egy törékeny maszlag lett, és ehetetlen. Megmérgelődtem és betettem a többit a hűtőbe.

A következő gondolatom az volt, hogy kidobom az egészet. Aludtam rá egyet, aztán eszembe jutott, hogy akár ki is javíthatnám és meg is süthetném. Itt kezdődött a kihívás, mégpedig az, hogy mit tegyek bele ahhoz, hogy jó legyen.

Így legjobb belátásom szerint beletettem még kb. 10 dkg zabpelyhet (azért kb, mert csak úgy szórtam bele, amíg láttam, hogy felveszi a nedvet), 20 dkg cukrot, 10 dkg darabos diót, mégy 1 teáskanál sütőport, és 5 dkg margarint. Jól összedolgoztam, majd kekszet sütöttem belőle.

A formája nem valami szép, de nagyon finom :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.