Vegyes apróság ecetben (tartósítószer nélkül)

2015. március 14., szombat · Posted in , ,

Murkot (sárgarépát), karfiolt, apró uborkákat, fiatal vékony zöldbabot, vékony pálcikákra vagdalt zellert, zöldborsót, apró, egészen zsenge kukoricacsövet használunk fel. Csak a karfiolt főzzük meg félig, sótlan vízben, a többi zöldséget gyengén lesózva 12 órán át állni hagyjuk. 9 százalékos ecetet forralunk, és az egész anyagot (a karfiolt is) leforrázzuk és 12 órát állni hagyjuk. Leszűrjük, az ecetet újra felforraljuk, és a zöldségeket ismét leforrázzuk. Másnap leszűrjük és egyszerű üvegekbe rakjuk, tormát és csípős paprikát rakunk közé. Egy liter vízhez 6 dkg sót, tetszés szerint borsot, babérlevelet, 1 nagy hagymát adunk. 20 percet forraljuk, kihűtjük, a hagymát kivesszük, literenként 40 dkg ecetet adunk hozzá,  a berakott zöldségre magasan felöntjükj, és egy réteg forrósított, de kihűtött olajat öntünk rá, jól lekötjük, és 30 percig gőzöljük.
Dolgozó Nő

Tök télire üvegben tartósítószer nélkül

Az ép, friss tököt hámozzuk le, gyaluljuk meg, s anélkül, hogy megsóznánk, rakjuk üvegekbe. Forraljunk gyengén ecetes, cukros vizet, s amikor teljesen kihűlt, töltsük tele az üvegeket. Kötözzük le, gőzöljük 30 - 40 percig, az üvegeket másnapig hagyjuk vízben. Használatkor öntsük el a levét.
Dolgozó Nő - 1973 július

Kürtöskalács sütőben - félsiker

2015. március 13., péntek · Posted in ,

Már rég mondogatom, hogy ki kellene próbálni a házi kürtöskalácsot. Most eljött az ideje, összegyűjtöttem 6 sörös dobozt, nekiestem és elkészítettem. Sajnos egyáltalán nem úgy sikerült, mint ahogy azt én elképzeltem. Idegenkedtem az olajban sütéstől, ezért a sütős változatot választottam de a tészta korántsem lett az a foszlós, puha, amilyennek lennie kellett volna. Inkább száraz lett.


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 kk só,
  • 1 kk száraz élesztő,
  • 3 púpos evőkanál cukor,
  • 2,5 dl 1,5%-os tej.
  • A kenéshez:
  • olaj.
A lisztet a keverőtálba tettem, hozzáadtam a száraz alapanyagokat. A tojást felvertem, hozzáadtam 1 dl langyos tejet és a liszthez adtam. Majd a többi langyos tejjel tésztát gyúrtam. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam és 0,5 cm vastagra nyújtottam és 1 ujjnyi széles csíkokat vágtam belőle.

A sörös dobozokat fóliával bevontam, megkentem olajjal, rátekertem a csíkokra vágott tésztát, elegyengettem (amennyire tudtam), a tésztát ismét megkentem olajjal, beleforgattam cukorba és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Nekem 4 sörös doboz fért el egyszerre első sütésre, másodikra maradt kettő. 

Előmelegített sütőben, a grillt is bekapcsolva, időnként forgatva a kürtös kalácsokat, megsütöttem.

Nem mondom, hogy nem lett ehető, de nem olyan lett, mint amilyent vártam. Nem tudom hol a hiba, de így, ahogy én készítettem, nem jó, mert megszáradt.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.