Kürtöskalács sütőben - félsiker

2015. március 13., péntek · Posted in ,

Már rég mondogatom, hogy ki kellene próbálni a házi kürtöskalácsot. Most eljött az ideje, összegyűjtöttem 6 sörös dobozt, nekiestem és elkészítettem. Sajnos egyáltalán nem úgy sikerült, mint ahogy azt én elképzeltem. Idegenkedtem az olajban sütéstől, ezért a sütős változatot választottam de a tészta korántsem lett az a foszlós, puha, amilyennek lennie kellett volna. Inkább száraz lett.


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 kk só,
  • 1 kk száraz élesztő,
  • 3 púpos evőkanál cukor,
  • 2,5 dl 1,5%-os tej.
  • A kenéshez:
  • olaj.
A lisztet a keverőtálba tettem, hozzáadtam a száraz alapanyagokat. A tojást felvertem, hozzáadtam 1 dl langyos tejet és a liszthez adtam. Majd a többi langyos tejjel tésztát gyúrtam. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesztettem. Utána lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam és 0,5 cm vastagra nyújtottam és 1 ujjnyi széles csíkokat vágtam belőle.

A sörös dobozokat fóliával bevontam, megkentem olajjal, rátekertem a csíkokra vágott tésztát, elegyengettem (amennyire tudtam), a tésztát ismét megkentem olajjal, beleforgattam cukorba és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Nekem 4 sörös doboz fért el egyszerre első sütésre, másodikra maradt kettő. 

Előmelegített sütőben, a grillt is bekapcsolva, időnként forgatva a kürtös kalácsokat, megsütöttem.

Nem mondom, hogy nem lett ehető, de nem olyan lett, mint amilyent vártam. Nem tudom hol a hiba, de így, ahogy én készítettem, nem jó, mert megszáradt.




4 Responses to “Kürtöskalács sütőben - félsiker”

  1. Imádom!!!! Fahéjas vagy kakaós cukrosan :-)
    Ezt sütőben kell sütni vagy parázs felett, még nem hallottam hogy olajban. Nincs a tésztádban zsiradék, se vaj, se olaj, szerintem itt a bibi. Még sosem készítettem, nem tudok receptet sem ajánlani. Ha rálelek, megírom ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igazi a parázs felett, de arra nekem nincs lehetőségem. Szoktunk venni nagyon finomakat készen, de gondoltam egy próbát ez is megér. Na mindegy, kipróbáltam, kivettem a kétségem és kész. Van sok más süti, ami finom, van miből válogatni bőven :)

      Törlés
  2. Limaránál nézd meg, kommentek között is írnak ötleteket. Máshol olvastam, hogy a sok cukortól sem lesz puha. kemény kérget fon köré. Téli vásárban faházikóban, frissen sütötték elektromos sütőben és úgy emlékszem csak a legvégén hempergették meg az ízesített cukrokban.
    Egyébként másnapra megszárad ez a kalács, olyankor reggelire forró kakaóba mártogatva eszem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk állandó jelleggel lehet kapni nagyon finomakat, így nem látom további értelmét a dolognak. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.