Egyik nagymamámnak volt a kedvence, sokszor sütött. Ő valahogy másképp készítette de én nem rajongtam érte. Az övét csak úgy ettük magára, cukor vagy dzsem nélkül és mintha olyan csigaforma lett volna ellapítva, mint egy lepény. A receptet nem tudom, de ha akkor nem rajongtam érte, valószínű most sem rajonganék érte.
Gerdinél viszont nagyon jó
köttes receptet találtam és elhatároztam, hogy egyszer kipróbálom. Azóta eltelt egy év és eljött a köttes ideje :) Kicsit átalakítottam a receptet és eleve féladagot készítettem, tehát a mennyiség fél adagra vonatkozik.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 2 dl tej,
- 1 evőkanál cukor,
- csipet só,
- 1 tojás,
- 1/2 tasak szárított élesztő,
- olaj a sütéshez,
- dzsem a fogyasztáshoz
A lisztet keverőtálba tettem, hozzáadtam a sót, a szárított élesztőt és elkevertem. A tejet meglangyosítottam és feloldottam benne a cukrot. A tojást felvertem és hozzáadtam a tejet, majd az egészet, apránként, kavargatás mellett a liszthez adtam, vigyázva, hogy ne legyen csomós a tészta. Meleg helyen 30 - 40 percet kelesztettem.
Forró olajban, evőkanállal adagolva, mindkét felüket megsütöttem. Szilva-, eper-, és barackdzsemmel tálaltam, de lehet porcukorral is, vagy csokikrémmel, ízlés szerint.
Nagyon finom, szivacsos tésztája van, csak ajánlani tudom.