Dolgozó NőA válogatott, többször bő vízben megmosott sóskát lecsorgatjuk, és ½ literes üvegekbe tesszük. Szorosan teletömjük az üvegeket, szalicilt teszünk a tetejére, lekötjük, és kigőzöljük. Télen, használatkor, miután felfőztük, tésztaszűrőn átpasszírozzuk.
Paradicsomlé télire üvegben
Dolgozó NőA korai, érett paradicsomot jól megmossuk, a hibás és zöld részeket eltávolítjuk, és egy teljesen hibátlan zománcú edényben főni tesszük. A szitát, fakanalat előzőleg forró vízzel fertőtlenítjük. Néhány percig héjastól főzzük a paradicsomot, majd szitán áttörjük. Ha van passzírozó gépünk, percek alatt kész az áttörés. Az áttört paradicsomot sűrűre főzzük. A kályha szélére tett tepsibe kevés vizet öntünk, ebbe helyezzük az üvegeket, hogy kellően átforrósodjanak, és csak ezután töltjük meg a forró paradicsomlével. Tetejükre szalicilt teszünk, celofánnal lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.
Zöldséges tehéntúrókrém
Ismét tehéntúrókrémet készítettem, mert nagyon szeretem. Benéztem a hűtőbe, hogy lássam mi van itthon és ezek mellett döntöttem :)
Hozzávalók:
- 1 vastag szál zöldhagyma, vagy 2 vékonyabb szál,
- 1 kk só,
- kevés őrölt bors,
- 1 csipet majoránna,
- 1 főtt sárgarépa reszelve, de lehet akár nyersen is,
- 5 - 6 bő evőkanál tehéntúró.
A hozzávalókat jól
összekavarom és máris fogyasztható.Friss zöldségeket lehet kínálni mellé.
Nyers málnaszörp
Dolgozó NőEgyetlen gyümölcs, amelyből házilag is vitamindús gyümölcslevet készíthetünk, a málna. Egy kg málnát kissé összetörünk, és másfél liter vízzel 1 dkg szalicillal összekeverve egy napig állni hagyjuk. Másnap egy nagy üveg aljára 2 kg cukrot öntünk, és a gyümölcsöt batisztruhán átszűrjük. (eltart 1 – 2 napig is míg a málna a batisztkendőn átcsöpög, ezért az üveg szájára tett fakanálra felakasztva hagyjuk lecsurogni.) A lecsurgatott málnalevet a cukorral jól összekeverjük, és kisebb üvegekbe töltve celofánnal lekötjük.
Tölteni való paprika sós lében
Dolgozó NőA közepes nagyságú, keményhúsú paprikákat jól megmossuk, száruktól, magházuktól, erezésüktől megtisztítjuk. Belsejüket jól megsózzuk, majd egymásba dugdosva egy edényben állni hagyjuk. Ha kissé megpuhulnak és levet eresztettek, üvegekbe rakjuk és ráöntjük a sós levet. Ha kevés a lé, akkor sós vízzel pótoljuk. Az üvegeket lekötözzük, és így tesszük el télire.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.