Rebarbara kicsit másképp - Donal Skehan módra

2015. június 16., kedd · Posted in ,

Ma jelent meg Donal Skehan videója és meglepett mindenféleképp. Egyszer azért, mert rebarbarát készített. Nem gondoltam volna, hogy ezzel az egyszerű gyümölccsel a sztárszakácsok is foglalkoznak. Másodszor pedig azért, mert párolt rebarbarát készített és ráadásul héjastól, vagyis nem hámozta meg a rebarbarát.

Aki nem tud angolul, annak lefordítom a receptet.
Hozzávalók:
  • 500 g rebarbaraszár,
  • 3 evőkanál méz,
  • 2 narancs,
  • 2 csillagánizs,
  • 1,5 cm gyömbér.
Levágja a levelét, mert az mérgező. 5 cm-es darabkákra vágja, tepsibe teszi. Lehámozza a narancs héját vékonyan, kicsavarja két narancs  levét, amihez hozzáad 2 db csillagánizst (kicsit elmorzsolja, hogy jobban kiadja az aromáját), belereszel egy adag gyömbért, hozzáad egy adag mézet, ráönti a rebarbarára és ráteszi a lehámozott narancshéjat. Bevonja fóliával, sütőbe teszi és 150 C fokon kb. 40 percig párolja, 30 percig fóliával, 10 percig fólia nélkül. Fagylat, panna cotta vagy akár palacsinta mellé ajánlja.

Idén már nem, de jövőre biztos ki fogom próbálni, mert nagyon jónak néz ki!

Oregánós focaccia

2015. június 15., hétfő · Posted in , ,

Nagyon szeretem a focacciat és gondoltam most kipróbálom az oregánós változatot is. Receptet természetesen az olaszoktól kölcsönöztem :) Jól választottam a receptet, mert nagyon finom lett.


Hozzávalók: 
  • 350 g fehér liszt,
  • 7 g száraz porélesztő,
  • 1 kiskanál só,
  • 2 kávéskanál cukor,
  • 1 evőkanál olíva olaj,
  • 210 ml langyos víz.
A tetejére:
  • 2 evőkanál olíva olaj,
  • só,
  • oregánó.
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a cukrot, a sót, az élesztőt és jól összekavartam. Az olajat hozzáadtam a langyos vízhez, az egészet hozzáadtam a liszthez, és jól összedolgoztam. Letakarva meleg helyen egy órát pihentettem. Utána jól átdolgoztam (kb. 1 percig), hogy a levegő kimenjen belőle, majd kinyújtottam és olajozott tepsibe helyeztem. 

További 20 percig hagytam még pihenni, ismét letakarva. Az idő letelte után a tetejére ujjaimmal mélyedéseket nyomkodtam, megkentem olajjal, megszórtam durva sóval és oregánóval, majd hagytam még 10 percig kelni.

Előmelegített sütőben ropogósra sütöttem.



Brassói hús

2015. június 14., vasárnap · Posted in , ,

Ez megint egy olyan recept, amit ezer évvel ezelőtt vágtam kivalamelyik újságból. Most sorra veszem elő őket és készítem el valamennyit. Idézem a recept szövegét, utána leírom azt, hogyan készítettem el.


A tetszés szerinti disznó- vagy marhahúst csíkokra vágjuk. Olajban fehéredésig dinszteljük. Borssal, paprikával, sóval, kevés mustárral és majoránnával fűszerezzük. Felengedjük vízzel, mielőtt megpuhulna, teszünk bele zöldborsót gombát (konzerv), pár gerezd összezúzott fokhagymát. Szalmakrumplival nagyon finom.
A sertésszeletet vékony csíkokra vágtam, megsóztam, borsoztam és olíva olajban fehéredésik pároltam. Hozzáadtam 1 kiskanál mustárt, 1 cikk apróra vágott fokhagymát és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főztem.


Közben a frissen szedett zöldborsót enyhén sós vízben 15 - 20 perc alatt puhára pároltam és héjában megfőztem hozzá a burgonyát.
Az apróra vágott petrezselyemzöldet kevés vajon megfuttattam, hozzáadtam a kockára vágott burgonyát, jól összekavartam, hogy vegye át a petrezselyemzöld ízét. Hozzáadtam a húst a lefőtt szósszal együtt, a zöldborsót  és összekavartam.

Nekem nagyon ízlett ez a hús-borsó-burgonya kombináció.

Eperdzsem

· Posted in , ,

Idén is sikerült epret befőznöm dzsemnek. Ez már a második adag, az első rebarbarás eperdzsem volt és nagyon finom lett. A mostani dzsemet tisztán főztem és a lehető legkevesebb cukorral. Úgy döntöttem, hogy ezután kihagyom a dzsemfixet, tisztán fogom főzni a dzsemeket, addig főzöm őket, míg kellő sűrűségük lesz és akkor nem kell dzsemfix. Jobb tisztán. Ez alól kivételt képez a ribizli, aminek sajnos nincs húsa, így oda muszáj lesz dzsemfixet használni. A másik újdonság, amivel kacérkodom, az a felfordított technika. Ebbe még tettem kevés szalicilt, de ezután nem fogok. Remélem beválik.


Hozzávalók:
  • kb. 5,5 kg eper,
  • 0,5 kg cukor,
  • 1/2 kávéskanál szalicil.
Az epret megtisztítottam és jól megmostam, majd feltettem főni. Egészben hagytam a szemeket, nem szoktam megvágni, mert úgy is elfőnek valamennyire. Kavargatás mellett addig főztem, amíg a leve jól elfőtt. Ez kb. 2,5 órát vett igénybe. Ekkor megkóstoltam és hozzáadtam 50 dkg cukrot. Ennyi elég volt ahhoz, hogy kellően édes legyen. Jól belekavartam a cukrot, hagytam még kb. 15 percet főni, utána levettem a tűzről és belekavartam a fél kávéskanál szalicilt. Üvegekbe öntöttem, jól rácsavartam a kupakot és felfordítva hagytam kb. 5 percig állni. Majd visszafordítottam az üvegeket és száraz dunsztban hagytam másnapig.

Csokis, fahéjas tejbeköles

2015. június 9., kedd · Posted in

Gyerekkorom óta nagy kedvencem a tejbegríz (grízpapi), de volt még itthon köles és gondoltam kipróbálom a tejbekölest. Nagyon finom lett, de nem veszi el a grízpapi helyét :)


Hozzávalók 2személyre:
  • 150 ml köles,
  • 300 ml víz,
  • 150 ml tej,
  • csipet só,
  • 1 evőkanál cukor,
  • őrölt fahéj, 
  • kakaópor,
  • csoki.
Megmostam a kölest, hozzáadtam a vizet és a csipetnyi sót, majd alacsony hőfokon főztem. Amikor a víz elpárolgott, ráöntöttem a tejet. Folyamatos kavarás mellett készre főztem. Belekavartam a cukrot, fahéjat, kakaóport szórtam rá és tettem rá 2 kocka csokit is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.