Hozzávalók 16 darabhoz:
a tésztához:
- 500 g finomliszt,
- 1 mokkacukor,
- 1 dl tej,
- 25 g élesztő,
- 2 tojás,
- ½ dl olaj vagy 50 g olvasztott
margarin,
- 1 mokkáskanál só,
Hozzávalók a kenéshez:
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 evőkanál mazsola,
- 3 evőkanál édes bor,
- 20 dkg tehéntúró,
- 10 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 2 kávéskanál vaníliás cukor.
A lisztet a cukros, langyos tejben
felfuttatott élesztővel, tojásokkal, az olajjal, a
sóval és egy kevés langyos vízzel
hólyagosra dagasztottam, majd konyharuhával letakarva, langyos
helyen a kétszeresére kelesztettem.
A tehéntúrót összekevertem a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és a bórba áztatott, lecsepegtetett mazsolával.
A megkelt tésztát
lisztezett deszkán lazán átgyúrtam, 2
egyforma cipót formáltam belőle. Mindkét cipót vékony, korong alakú
lappá nyújtottam (legalább is próbáltam), derelyevágóval átlósan 8 cikkre vágtam. Arányosan elosztottam a tölteléket
és a korong közepe felé haladva kifliszerűen
feltekertem (legalább is próbáltam). Egymástól tisztes távolságra sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem, konyharuhával letakarva
ismét a kétszeresére kelesztettem. Végül
megkentem a felvert tojással és előmelegített
sütőben aranybarnára sütöttem.
A formázással sajnos még mindig gondok vannak nálam. Ezt még gyakorolni kell. A képen látható kiflik elég elfogadhatóak, de a többi sajnos már nem annyira.
És végül ne felejtsétek el a
JÁTÉKOT! :)