Sára lángosa - Blogkóstoló 25-ik fordulójára

2015. november 5., csütörtök · Posted in

A Blogkóstoló 25-ik fordulóján Fortuna Anit sorsolta nekem, A parókia konyhája című blog íróját. Egy kis nézelődés utána úgy döntöttem kipróbálom ezt a bibliai receptet


Hozzávalók:
  • 30 g élesztő (én 7 g szárított élesztőt használtam)
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy olvasztott vaj (olajat használtam)
  • 1 teáskanál só
  • 300 g víz
  • 500 g búzaliszt.
A lisztet a keverőtálba öntöttem, hozzáadtam a sót és az élesztőt, majd az olajat és a langyos vizet apránként adagolva hozzá, tésztát gyúrtam. Meleg helyen, letakarva 15 - 20 percig kelesztettem.  A tésztát négyfelé osztottam, kinyújtottam, majd meleg helyen ismét kelni hagytam, míg duplájára nem nőtt. Előmelegített sütőben megsütöttem. 


Én kicsit kisebbre és vastagabbra hagytam, ezért fogyasztáskor kettévágtam és felvágottat, sajtot és zöldséget tettem közéje.

Karácsonyi aprósütemények - Játék!

2015. november 2., hétfő · Posted in ,

Az ügyes gazda télen szekeret, nyáron pedig szánt készít magának. Hamarosan itt a Karácsony és kezdődik a készülődés, sütés - főzés, addigra jó lenne összegyüjteni a Karácsonyi aprósütemény recepteket. 

Ha már dolgozunk vele, akkor legyen is valami eredménye! Ezért gondoltam legyen egy játék ezzel az alkalommal. 


Milyen aprósütemények vehetnek részt a játékban:
  • mézeskalács (ami nekem mézes pogácsa), 
  • apró kekszek, sós és édes egyaránt,
  • linzerek,
  • pogácsák,
  • apró perecek,
  • havasi kiflik,
  • apró hájas sütemények, stb.
Milyen sütemények NEM vehetnek részt a játékban: 
  • sós stangli meg rudak
  • olyan sütemények, amiket szeletelni, vágni kell,
  • kalácsok,
  • bejglik,
  • muffinok,
  • olyanok, amiket nem kell sütni
Mik a további feltételek, mit kell tenni:
  • küldj aprósüteményes receptet (linket és képet kérek) az oldalsávban látható email címre,
  • jelezd egy megjegyzésben itt, hogy elküldted a receptet (ezt mindig kérem azért, hogy elkerüljük az elkallódó emaileket, de sajnos nagyon kevesen tartják be), hogy visszaigazoljam az átvételt. Aki ezt nem teszi meg és elkallódik az emailje, az magára vessen.
  • mindenkinek visszajelzek, hogy megfelel-e a sütemény, vagy nem (de ha betartod, amit kértem, akkor nem lesz gond),
  • több receptet is lehet küldeni és nem kell egyszerre. Minden recept egy esély. Több recept több esély.
  • csak új receptek jöhetnek, tehát azok, amiket ezután tesztek közzé,
  • kövesd a blogot, légy hűséges olvasó.
Beküldési határidő: 2015 december 10. 

És akkor lássuk mi a nyeremény :) 

Olasz főzőiskola kezdőknek és haladóknak

Na kinek van kedve játszani? :)

Szakácsmustra 13-ik forduló - Eredményhirdetés

Lezajlott a Szakácsmustra 13-ik fordulója. Az enyémmel együtt összesen 4 recept érkezett. Köszönöm szépen, hogy részt vettetek a játékban. Sajnálom, hogy csak ilyen kevesen próbálták ki Curtis Stone finomságait, de ez van. 

Nos, akkor lássuk ki mit készített:



Takarékos konyhaBrokkolis masnitészta


Tűpárna és Habverő  - Csokis körtepuding 


Az enyém -  Csirke paella Curtis Stone módra

Kérnék szépen egy vállalkozó szellemű bloggert vagy bloggerinát, aki megszervezné a következő fordulót! Itt lehet jelentkezni és itt fogom kiírni, ki lesz a következő házigazda, tehát ezt a bejegyzést kell figyelni majd. 

A következő forduló háziasszonya Éva a Takarékos konyha blog írója. 

Szőlőszörp télire

2015. október 21., szerda · Posted in , ,

Katalinnál láttam ezt a receptet és nagyon megörültem neki, mert mi még sosem főztünk szőlőszörpöt és tudtam, hogy 100%-os sikere lesz. El is készült és nem csalódtam, ez viszi az idén a pálmát a befőzések között.


Hozzávalók: 
  • 1 kg szőlő, 
  • kb. 3,5 dl víz, hogy főzéskor a szemeket kissé ellepje (én ezt kihagytam, mert szerintem elég levet enged a szőlő), 
  • 40-50 dkg cukor ízlés szerint, 
  • kb. 1/3 - 1/2 mokkáskanál borkősav,
  • kb. 1/3 - 1/2 mokkáskanál citromsav, 
  • tetejére késhegynyi szalicil. 
A szőlőt leszemeztem, megmostam, a főzőedénybe tettem, kicsit összenyomkodtam, hogy levet engedjen és megfőztem. Elég hamar megpuhul. Utána szűrőn átszűrtem, majd sűrű anyagon keresztül átpasszíroztam. Visszatettem kicsit főni, hozzáadtam a cukrot, kavargattam, míg feloldódott, majd levettem a tűzről. Hozzáadtam a borkősavat, a szalicilt és a citromsavat, majd jól kimosott üvegekbe töltöttem, rácsavartam a dugót és száraz dunsztban, jól betakarva hagytam kihűlni másnapig.

Vízzel feltöltve fogyasztjuk. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.