Gombaliszt

2012. június 14., csütörtök · Posted in ,

"A friss hirib (vargánya) gombát tisztítsuk meg, vágjuk vékony szeletekre, szárítsuk csontkeményre, mozsárban törjük finom lisztté. Az így nyert gombaport keverjük össze ugyanolyan mennyiségű fehér liszttel, töltsük vászonzacskóba, akasszuk száraz, szellős helyre. Levesek, mártások ízesítésére használjuk. "

Dolgozó Nő - 1973 augusztus 

Tök sóban télire

"A tököt legyaluljuk, megsózzuk és kb. 2 órán át állni hagyjuk. Kinyomjuk a levét, az üveg aljára egy réteg sót, erre tököt teszünk, jó erősen lenyomkodva. Új réteg sót, arra ismét tököt, majd újra sót rakunk, és ezt addig ismételjük, míg az üveg megtelik. Tetejére só kerüljön. A rétegek közé ízlés szerint egy - egy kis csomó, jól megmosott és megtisztított kaprot is tehetünk. Szorosan lekötjük. "

Dolgozó Nő - 1982 július

Kapor és tárkony sóban télire

"A száraitól megtisztított, jól megmosott friss kaprot megszikkasztjuk. Az üveg aljára egy réteg asztali sót teszünk, erre egy sor kaprot, majd ismét sót és kaprot váltakozva mindaddig, míg az üveg megtelik. A tetejére sóréteg kerül, majd celofánnal lekötözzük. Hasonló módon tárkonyt is tehetünk el télire. "
Dolgozó Nő - 1982 július

Paradicsomos zöldbab üvegben télire


"Mossuk meg és tisztítsuk meg a friss, szálkamentes zöldbabot, főzzük meg gyengén sós vízben, szűrjük le. Rakjuk befőttesüvegekbe, de ne töltsük meg teljesen, tegyünk a tetejére egy – két sor apró, kemény, érett paradicsomot. A zöldbab főzőlevébe keverjünk szalicilt, töltsük tele az üvegeket, kössük le és gőzöljük a forrástól számítva egy óra hosszat."

Dolgozó Nő - 1973 augusztus

Tehéntúrós palacsinta

2012. június 11., hétfő · Posted in


Hozzávalók 11 nagy palacsintához:
  • 20 dkg liszt,
  • 2 egész tojás,
  • 1 csipet só,
  • 3 dl 1,5%-os tej
  • 1,5 dl víz,
  • 2 evőkanál olaj + pár csepp a sütéshez.
A krémhez:
  • 0,5 kg zsírszegény tehéntúró,
  • 10 dkg cukor, 1 egész tojás.
A tetejére:
  • savanykás lekvár, én ribizlit használtam.
A tésztához valókat robotgéppel összekavartam. Egy nagy méretű teflonba pár csepp olajat tettem és felforrósítottam, majd egyenként megsütöttem benne a palacsintákat. Nem kell nagyon megsütni, mert a sütőben is sülni fog és, ha már az első sütéskor készre sütjük, akkor a sütőben meg fog égni. A krémhez valókat robotgéppel összedolgoztam, addig kavartam, amíg egyenletes, csomómentes krémet kaptam. Utána a palacsintákat egyenként megkentem és az alábbi képen látható vekni technikával felcsavartam és kivajazott jénaiba tettem.


Közepes lángon kb. 20 percig sütöttem. Ribizlilekvárral tálaltam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.