Happy Bread, avagy Boldog Kenyér

2012. augusztus 15., szerda · Posted in , ,

Ezt a kenyeret Illéskrisz játékára készítettem.


Hozzávalók:
  • 1 kocka, 25 g-os friss élesztő,
  • 1 evőkanál cukor vagy méz,
  • 100 ml langyos tej,
  • 500g liszt, plusz amennyit a dagasztás felvesz (én 20 dkg 000-ás, 20 dkg 550-es és 10 dkg tk lisztkeveréket használtam),
  • 1 teáskanál só,
  • 2 tojás, könnyedén felverve,
  • 150 ml langyos tej a dagasztáshoz,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 100 g vaj, olvasztott és lehűtött a kenéshez (én olajat használtam, mert lusta voltam melegíteni, egyébként ugyanaz az eredmény)
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája.
Az élesztőt  100 ml langyos, cukros tejben felfuttattam. Egy  tálba tettem a lisztet, a sót,  összekevertem,  és hozzáadtam a felvert tojást, az élesztős tejet, a maradék langyos tejet, az olívaolajat és összegyúrtam. Kevés lisztet szórtam a tetejére, tálastól betettem egy neylon zacsiba, lezártam és az egészet letakartam egy vastag takaróval. Egy óra alatt duplájára kelesztettem. Utána a videón látható módon jártam el.

Figyelem!!!! A  tésztát 8 részre kell vágni, nem pedig ahogyan a videón készíti, ugyanis ott  3 adagot készít, ezért figyelni kell.


Miután felvágtam, papírral kibélelt tepsibe helyeztem és még kb. 20 percig kelni hagytam. Utána megkentem tojássárgával és előmelegített sütőben készre sütöttem.



 
Az eredeti recept itt található

Új szelek fújnak :)

2012. augusztus 11., szombat · Posted in

Nagyon vártam a 2012-es Olimpiát mert szeretem a sportot de Londont is. Tudtam, hogy nagy felhajtás lesz, készülnek az az angolok kellőképp. A megnyitó nagyon tetszett, szerintem nagyon ötletes volt a téma, egy dolog kivételével. Az az egy is nagyon ötletes volt, csak a kivitelezéssel volt gond, ugyanis a főszereplő képtelen volt kellőképp eljátszani a szerepet. Mire célzok? Ötletes dolognak találtam azt,  hogy a 007-es ügynök helikopterrel jön a Királynőért és együtt érkeznek a légi járművön a stadionba. Tényleg. Jó lett volna, ha a Királynő nem lett volna annyira merev és rideg az egész ceremónia alatt. Valósággal sokkoló volt látni, hogy fél centire nem volt képes elhúzni a száját, hogy mosolynak tűnjön. Egy ekkora kaliberű eseményen, még akkor is, ha csak kötelességből van ott és az egész púp a hátán, illett volna kicsit lelkesedni. Attól nem csappant volna meg a népszerűsége. Az alábbi képeken látható, hogy néha a Királynő is tud mosolyogni, de úgy látszik, hogy az olimpiára már nem jutott a mosolyból.  Valószínű őket így kell elkönyvelni és ennyit kell tőlük elvárni.

Örömmel néztem viszont az ifjú párt, aki lelkesen drukkolt és együtt örült a sportolókkal az elért sikereknek. Nagyon szeretem őket, igazán csinosak és szépek együtt, ráadásul látszik rajtuk, hogy tovább fogják vinni azt a munkát amit Diana hercegnő elkezdett és élete végéig csinált.













Képforrás

Majonézes padlizsánkrém

2012. augusztus 4., szombat · Posted in , ,


A padlizsánt jól megmosom, gázlángon megsütöm, utána pedig meghámozom. Jól lemosom és szűrőben hagyom lecsepegni. Egy tojássárgából, egy kanál mustárból és kevés sóból, folyamatos olajhozzáadással, mixerrel majonézt kavarok, amikor kész, adok hozzá egy kis citromlét, majd hozzáadom a padlizsánt, az apróra vágott hagymát  és jól összeturmixolom. Borst is lehet adni hozzá, aki szereti.

Harmonika kalács

2012. augusztus 3., péntek · Posted in ,

Az egész úgy kezdődött, hogy megláttam egy olasz videót a Harmonika kenyérről  (Il pane a fisarmonica) és nem hagyott nyugodni. Elkészítettem és azóta állandó jelleggel kérik tőlem a családom tagjai. Aztán rövid időre rá megjelent Illéskrisznél a kalács-, vagyis az édes változata, a Címetes lap kalács. Azzal is úgy jártam, mint a kisgyerek a kirakatban meglátott macival. Nem ment ki a fejemből és íme, végül megsütöttem. Nagyon finom, csak ajánlani tudom.



Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt,
  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 2 dl langyos tej,
  • 5 dkg puha vaj,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 1/4 mokkáskanál só.
A töltelék:
  • 2 ek olaj + amennyit még felvesz a kenés
  • 4 púpos evőkanál cukor
  • 4 evőkanál kakaó
  • 5 dkg mazsola. 
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztottam. Zacskóba téve, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Ezután a tésztát gyengén átgyúrtam, két részre osztottam. Mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam, megkentem olajjal, rászórtam a kakaót és a mazsolát. 


A felső felét, szélét megkentem olajjal.


Összehajtottam és kicsit rányomtam.


Megkentem a felső felét olajjal.


Egyenletes szeletekre vágtam (pontosabban próbáltam :))).


Sütőpapírral kibélelt kalácsformába, lábra állítottam a szeleteket úgy, hogy egy olajozott felületre egy olajozatlan kerüljön. A maradék kakaós cukrot, ami kiesett a gyúródeszkára, késsel összegyűjtöttem és rászórtam a tésztára. Előmelegített sütőben lassú tűzön pirosra sütöttem. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.