Calzone zöldséggel és juhtúróval

2012. augusztus 20., hétfő · Posted in , ,



Hozzávalók:
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt,
  • 1 bögre 550-es fehér liszt, 
  • 1 csomag friss  élesztő ( 25 gramm),
  • 1 teáskanál só
  • 150 ml meleg víz,
  • 1 kanál olívaolaj,
  • 1 teáskanál cukor,
  • kevés zsemlemorzsa.
A töltelékhez:
  • paradicsom, 
  • paprika, 
  • hagyma, 
  • juhtúró,
  • kevés só.

Az élesztőt a 150 ml langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttattam. A tésztához valókat egy tálba tettem, összekavartam, hozzáadtam a felfutott élesztőt és könnyű, lágy tésztát gyúrtam belőle. Kevés liszttel megszórva, letakarva meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztettem. 
Közben  a töltelékhez valókat apróra vágtam, megsóztam és egy kanál olajon megpároltam, majd hagytam kihűlni. Amikor a tészta megkelt, négy részre osztottam, kerekre nyújtottam, egyik felükre zsemlemorzsát szórtam, hogy felvegye a zöldségek levét. A zsemlemorzsára rátettem a megpárolt zöldséget, majd a juhtúrót, ráhajtottam a tészta másik felét és calzone módra betűrtem a szélét. A tetejükre 3 – 4 nyílást vágtam, hogy ki tudjon jönni rajta a gőz. Előmelegített sütőben készre sütöttem, majd kivettem, megkentem a tetejüket kevés olajjal, száraz juhsajtot szórtam rá és még visszatettem pár percig. 


Nagyon finom lett a tésztája, annak ellenére, hogy kicsit tartottam a lisztkeveréktől. Megtartom ezt a tésztát pizzának is.

Csirkemelles, zöldséges mini tortilla

2012. augusztus 17., péntek · Posted in ,

Hozzávalók a tortillához:
  • 20 dkg 000-ás liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • annyi víz, amennyit felvesz
A lisztet tálba tettem, hozzáadtam a sót, a sütőport és az olajat. Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrtam. Befedve 15 percig pihentettem. 16 (kb.) egyforma méretű golyót formáltam a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtottam.  Teflonban, zsiradék nélkül addig sütöttem, amíg a tészta felhólyagosodott. Ekkor megfordítottam és a másik felét is megsütöttem. A készeket melegen tartottam tálalásig (lefedtem egy lábassal).


 A töltelékhez:
  • grillezett csirkemell,
  • piros paprika,
  • zöld paprika,
  • hagyma, 
  • paradicsom,
  • ketchup.
Az apróra vágott tölteléket rászórtam a tortilla lapra, tettem rá ketchupot és feltekertem. Lehet különböző dresszingeket is adni hozzá.  


Happy Bread, avagy Boldog Kenyér

2012. augusztus 15., szerda · Posted in , ,

Ezt a kenyeret Illéskrisz játékára készítettem.


Hozzávalók:
  • 1 kocka, 25 g-os friss élesztő,
  • 1 evőkanál cukor vagy méz,
  • 100 ml langyos tej,
  • 500g liszt, plusz amennyit a dagasztás felvesz (én 20 dkg 000-ás, 20 dkg 550-es és 10 dkg tk lisztkeveréket használtam),
  • 1 teáskanál só,
  • 2 tojás, könnyedén felverve,
  • 150 ml langyos tej a dagasztáshoz,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 100 g vaj, olvasztott és lehűtött a kenéshez (én olajat használtam, mert lusta voltam melegíteni, egyébként ugyanaz az eredmény)
A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája.
Az élesztőt  100 ml langyos, cukros tejben felfuttattam. Egy  tálba tettem a lisztet, a sót,  összekevertem,  és hozzáadtam a felvert tojást, az élesztős tejet, a maradék langyos tejet, az olívaolajat és összegyúrtam. Kevés lisztet szórtam a tetejére, tálastól betettem egy neylon zacsiba, lezártam és az egészet letakartam egy vastag takaróval. Egy óra alatt duplájára kelesztettem. Utána a videón látható módon jártam el.

Figyelem!!!! A  tésztát 8 részre kell vágni, nem pedig ahogyan a videón készíti, ugyanis ott  3 adagot készít, ezért figyelni kell.


Miután felvágtam, papírral kibélelt tepsibe helyeztem és még kb. 20 percig kelni hagytam. Utána megkentem tojássárgával és előmelegített sütőben készre sütöttem.



 
Az eredeti recept itt található

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.