Rácsos pizza

2013. október 26., szombat · Posted in , , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g 405-ös liszt,
  • 300 ml langyos víz,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 kk só,
  • 1 kk cukor,
Hozzávalók a feltéthez:
A lisztet egy keverőtálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot, a száraz élesztőt és jól összekavartam az egészet. Folyamatosan kavargatva hozzáadtam a langyos vizet, majd finoman összedolgoztam. Letakarva, meleg helyen hagytam kb. 10 percet kelni, majd finoman átdolgoztam és ugyancsak letakarva, meleg helyen hagytam még 30 percet kelni. 


Utána lisztezett felületen finoman átdolgoztam, kb. 30 %-át félretettem. A nagyobbik részét kinyújtottam és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. A kisebbik részéből rudacskákat sodortam, összecsavartam és rácsot formálva rátettem a pizzalapra. a "rácsok" között megkentem pizzaszósszal, rászórtam a kockára vágott mortadellát, a kockára vágott sajtot és az olívabogyót. Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 50 perc alatt megsütöttem. 



Pizzakoszorú

2013. október 18., péntek · Posted in , , , ,

Kezdem rögtön a beismeréssel, hogy ezt bizony még gyakorolnom kell. Elég szépen haladtam vele, de sajnos kibomlott sütés közben. Az íze nagyon finom, de a kivitelezést még tanulni kell. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g BL 55-ös liszt,
  • 250 g fehér liszt,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 kk cukor,
  • 1 kk só,
  • kb. 250 ml langyos víz (nekem kicsit több kellett)
A feltéthez:

A kétfajta lisztet egy keverőtálba tettem és jól összekavartam. Hozzáadtam a sót, a cukrot és a száraz élesztőt és ismét jól összekavartam az egészet. Folyamatosan kavargatva hozzáadtam a langyos vizet, majd finoman összedolgoztam. Letakarva, meleg helyen hagytam 10 percet kelni, majd finoman átdolgoztam és ugyancsak letakarva, meleg helyen hagytam még 30 percet kelni. Utána lisztezett felületen finoman átdolgoztam, ketté osztottam és a képen látható módon a közepét bevágtam. Majd a szélét körbe megkentem pizzaszósszal, rászórtam a vágott sonkát, a kockára vágott sajtot és az olívabogyót, majd kihajtogattam a közepéről a csíkokat. Próbáltam odaragasztani mindegyiket a széléhez, elméletileg sikerült, de pár elvált a sütés közben. Ennek ellenére nagyon finom. Csak ajánlani tudom.

Sütőpapírra tettem és előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 40 perc alatt megsütöttem.  Nekem 2 ilyen koszorú lett ebből az adagból.

Szőlőkompót

2013. október 15., kedd · Posted in , ,

Sokszor hallottam a szőlőkompótról, de én sosem tettem el ilyet. Most is csak véletlenül, ugyanis a nektarin kompót készítése közben figyelmetlen voltam, rosszul mértem ki a vizet a szirupnak és túl sok szirupot készítettem. Sajnáltam kiönteni, így gyorsan kimentem az udvarra, szedtem pár gerezd szőlőt és így lett a kompót.


Hozzávalók:
  • szőlő,
  • üvegenként 2 ek cukor,
  • víz,
  • üvegenként 1 késhegynyi szalicil
A szőlőgerezdeket  megmostam, hagytam lecsepegni, majd leszemeltem. A jól kimosott és kiszárított üvegeket megtöltöttem szőlővel, kicsit összeráztam, hogy a szemek rendesen elhelyezkedjenek. Egy kivételével az üvegeket megtöltöttem vízzel, majd kiöntöttem belőlük a vizet egy edénybe. Ebbe tettem a cukrot, és ebből főztem a szirupot amit majd az üvegekbe töltöttem. Mindegyik üveg tetejére szórtam egy kis szalicilt, majd rácsavartam a kupakot. Egy nagy lábas aljára régi konyharuhát tettem, beletettem az üvegeket és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen, majd feltettem főni. A fövéstől számítva 20 percig főztem, majd a tűzről levettem, letakartam és a vízben hagytam kihűlni.

Nektarin kompót

· Posted in , ,

Az egész úgy kezdődött, hogy kaptam kb. 3 kg kemény nektarint. Sajnos pár nap alatt sem puhult meg, így nem volt más választásom mint kompótot készíteni belőle.


Hozzávalók:
  • 3 kg kemény nektarin,
  • üvegenként 2 ek cukor,
  • üvegenként 1 - 2 szegfűszeg/szegfűbors
  • víz,
  • üvegenként 1 késhegynyi szalicil
A nektarinokat megmostam, hagytam lecsepegni, majd cikkekre vágtam. A jól kimosott és kiszárított üvegeket megtöltöttem nektarinnal és mindegyik üvegbe tettem szegfűszeget és szegfűborsot is. Én a vizet úgy szoktam kimérni, hogy egy kivételével az üvegeket megtöltöm vízzel, majd kiöntöm belőlük a vizet és az lesz a megfelelő vízmennyiség. Ebbe teszem a cukrot, ami ugye 2 ek cukor üvegenként, és ebből főzöm a szirupot. Ez majd annyi szirupot eredményez, hogy elég lesz. Tehát a vízből és a cukorból szirupot főztem, amit majd az üvegekbe töltöttem. Mindegyik üveg tetejére szórtam egy kis szalicilt, majd rácsavartam a kupakot. Egy nagy lábas aljára régi konyharuhát tettem, beletettem az üvegeket és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen, majd feltettem főni. A fövéstől számítva 20 percig főztem, majd a tűzről levettem, letakartam és a vízben hagytam kihűlni.

Könyvajánló - Lucinda Scala Quinn: Etetni bolondulásig- Férfi éhség‏

· Posted in



Egy könyvet szeretnék figyelmetekbe ajánlani ami igencsak hasznos lehet. Szerintem nincs olyan, aki ne találkozott volna ezzel a jelenséggel a közvetlen környezetében.

Nos, most a Tbálint kiadó ezzel a könyvvel siet a mi segítségünkre. Figyelmetekbe ajánlom, mert bizony nem könnyű ezt a problémát orvosolni és ha már más kitapasztalta a saját bőrén, akkor vegyük hasznát a tapasztalatainak. 

Fontos, hogy a könyvet a mai naptól a megjelenésig előrendelési akcióban 20% kedvezménnyel, ingyenes kiszállítással és 2000 Ft-os ajándékkuponnal lehet rendelni a kiadó honlapján (www.tbkiado.hu).
Receptek, túlélési technikák arra az esetre, ha szíved férfijaira (férjed, fiaid, apósod, ki-ki folytathatja, saját családi viszonyainak megfelelően) rátörne az a bizonyos „férfi-éhség”.
Mert ugyebár a férfiak éhsége cseppet sem hasonlít a miénkre. Mi, nők (többnyire) csendben szenvedünk tőle, ők zajosan, idegesen, türelmetlenül, morcosan, kacagva (de közben véresen komolyan), ám egy biztos: NAGYON. Cserébe viszont minden ízes falatért, főleg, ha még jó sok is, nagyon hálásak. Óh, nem úgy, hogy segítenek, mosogatnak, rendet raknak, terítenek – hanem úgy, hogy „Kösz Anya (vagy „drágám”), fincsi volt! Van még egy kis repeta?!” Elismerésük egy másik formája elsőre nem ismerhető fel, csak gyakorlott fül számára: „Anyu, komolyan ennyi volt az ebéd (vacsora, reggeli)?!” – ez férfi nyelven annyit tesz: oké, hogy rajtunk kísérletezel, finom is nagyon, de valami jó, masszív, megszokott kaja nincs is?!
Ez a könyv megtanít a legalapvetőbb tudnivalóktól kezdve arra, hogyan váljék belőled profi háziasszony, családetető anya és mesterszakács. Szórakoztatóan és szellemesen ad át minden tudást, amire a saját bőrén szerzett tapasztalatok alapján, sok év alatt sikerült szert tennie. Könyvei, főzőműsorai nem véletlenül olyan páratlanul népszerűek. Lucinda bizony képes arra, hogy szívből, okosan, töretlen lelkesedéssel etesse háza imádott férfinépét – bolondulásig. Sőt, még ennél is többre: férfi-etetési „bibliájából” a férfi-nevelés bevált módszereit is egytől egyig megosztja az olvasóval!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.