Salátaleves buggyantott tojással

2014. május 2., péntek · Posted in , ,

Eddig a salátalevest mindig (szalonnás) rántottával főztem. Recept ITT. Most viszont gondoltam egyet és kipróbáltam a buggyantott tojásos változatot is.


Ugyanúgy készül, annyi különbséggel, hogy nem rántottát teszek bele, hanem a habarás előtt beletöröm a tojást és hagyom keményre főni. Bazsalikomos ecettel ízesítettem. Ez a változat is nagyon finom.

Spenótfőzelék bundás kenyérrel

2014. május 1., csütörtök · Posted in , ,

Ez egy másik olyan recept, amit szintén ki szerettem volna próbálni. Nálunk régebb (szüleim, nagyszüleim idejében) a spenótfőzeléket kizárólag tükörtojással tálalták. Ez volt a hagyomány, a szokásos. Én már többféleképp elkészítettem:
Hallottam, hogy mások bundás kenyérrel fogyasztják és most én is kipróbáltam. Spenótfőzelék recept a régi blogomon, ITT.


Lényegében ugyanazt eszed: spenótfőzelék, tojás, kenyér. Csak más elkészítésben. Ez is nagyon finom. Azt hiszem váltakozva fogom elkészíteni ezután ezt az ételt. Jó a változatosság :)

Spenót télire fagyasztva

· Posted in ,

Még sosem tettem el télire spenótot. Ez az első alkalom. Nem nagy tudomány és megéri. Jó lesz később elővenni, amikor a spenótnak már nem lesz szezonja.



Megmostam a spenótot és letéptem a szárát. Bő vízben puhára főztem. Leszűrtem és hagytam lecsepegni, kihűlni. Utána apróra vágtam, adagonként betasakoltam és lefagyasztottam. Fogyasztás előtt csak kiveszem, kiolvasztom és elkészítem.

Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve

2014. április 29., kedd · Posted in , ,

Vicuskának tartozom hálával ezért a receptért. Amint ígértem a blogján, el is készítettem Húsvétra. Nagyon nagy sikere volt, kb. 20 percet tartott :)  Szétkapkodták. Rendkívül finom, igazi foszlós tészta.


Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej,
  • 2 dkg friss élesztő (én egy tasak száraz élesztőt használtam, ami 500 g liszthez való),
  • 3 tojás,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve,
  • 450 g liszt,
  • só.
Töltelék:
  • 100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj,
  • minden nyújtott lapra ízlés szerint cukor, 
  • ízlés szerint őrölt mák és dió.
Én kicsit másképp készítettem a tésztáját, de az eredmény ugyanaz lett. A liszthez hozzáadtam a cukrot, a száraz élesztőt, a sót és jól elkavartam. Felvertem a tojásokat, hozzáadtam a liszthez és elkavartam. Apránként hozzáadva a langyos tejet, tésztát gyúrtam belőle, majd apránként hozzáadtam az olvasztott vajat is és készre gyúrtam. Puha, könnyű tésztát kaptam belőle. Meleg helyen, letakarva 35 percig kelesztettem. Kelesztés után 4 részre osztottam a tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és megkentem vajjal (nem szabad megolvasztani), majd megszórtam a cukorral, dióval és mákkal. A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam (kb.), vagyis igyekeztem :). 

Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és előmelegített sütőben készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam porcukorral. Ez a művelet ellenkezik az elveimmel, de most kellett, mert kevésnek bizonyult a cukor, amit a töltelékhez szórtam :) 

Isteni finom, mindenki imádta :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.