Eperdzsem

2014. május 24., szombat · Posted in , ,

Nálunk mindenki nagyon szereti az eperdzsemet, de én személyesen még sosem főztem. Most kaptam szép epret elfogadható áron és nem hagytam ki az alkalmat. Igyekeztem spórolni a cukorral, nem fösvénységből, hanem azért, mert általában csak annyi cukrot adok az ételekhez, amennyit föltétlenül muszáj. Elég édes volt az eper, elég volt bőven 1 kg.


Hozzávalók:
  • 5 kg eper,
  • 1 kg cukor,
  • 2 dzsemfix
Az epret  alaposan megtisztítottam, megmostam és hagytam lecsepegni. A főzőedénybe tettem, megszórtam kb. 20 dkg cukorral és 2 órát állni hagytam. Ez idő alatt levet eresztett. Kicsit összekavartam és lassú tűzön feltettem főni. Időnként megkavartam. Kb. 2 órát főztem. Utána 4 ek cukorral elkavartam a dzsemfixet, hozzáadtam a dzsemhez. Hagytam felforrni, majd hozzáadtam a cukor többi részét is és felforraltam. Utána üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 14 üveg dzsemem lett ebből az adagból, igaz nem egyformák, inkább kisebb üvegecskék.

Rebarbarás, zabpelyhes piskótatorta

2014. május 18., vasárnap · Posted in ,

Nagyon szeretjük a rebarbarát. Az idén ez az első süti, amit rebarbarával készítek. Most találtam ki a receptet, de nagyon finom lett. Tudom ajánlani :)

 
Hozzávalók:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 20 dkg fehér liszt,
  • 5 dkg zabpehely,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 6 ek víz,
  • 3 szál rebarbara. 

A tojásokat szétválasztottam, a tojásfehérjékből kemény habot vertem, majd félretettem. A tojássárgákhoz hozzáadtam a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra kavartam.  A lisztbe belekavartam a zabpelyhet, a sütőport és apránként hozzáadtam a tojássárgához és simára kavartam, hozzáadva közben a vizet is. Utána a tojásfehérjét óvatosan beleforgattam a masszába és sütőpapírral kibélelt formába öntöttem. A rebarbarát megmostam, meghámoztam és 0,5 cm-es karikákra vágtam, majd egyenletesen rászórtam a tésztára. Előmelegített sütőben, lassú tűzön aranybarnára sütöttem.

Vodkaszószos penne

2014. május 12., hétfő · Posted in


Hozzávalók:
  • 1 ek. vaj,
  • 1 fej hagyma apróra vágva,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld,
  • ½ tk só,
  • ¼ tk őrölt bors,
  • 3 ek paradicsompüré,
  • 50 ml vodka,
  • 30 dkg penne (ez a főzés előtti súlya),
  • ½ bögre tejföl,
  • bazsalikom.
A vajat megolvasztottam, hozzáadtam az apróra vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát és megpároltam (3 - 5 perc). Hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a borsot és kétszer, háromszor megkavartam. Utána hozzáadtam a paradicsompürét, összekavartam és 5 percig főztem. Hozzáadtam a vodkát és még 5 percig főztem. Közben enyhén sós vízben megfőztem a durum pennét, leöntöttem róla a vizet és hagytam lecsepegni. A szószhoz hozzáadtam a tejfölt, az egészet a pennére öntöttem, majd megszórtam bazsalikommal. Nagyon finom, a vodka egy különleges ízt ad neki. 

Inkás, diós, zabpelyhes keksz

Az alapötlet teller-cake-től származik, köszönöm neki a receptet. 


Hozzávalók:
  • 30 dkg tk liszt,
  • 1 tk sütőpor,
  • 15 dkg puha vaj
  • 10 dkg  cukor,
  • 1 ek tej,
  • 1 ek vaníliás cukor,
  • 1 egész tojás,
  • 3 ek zabpehely,
  • 4 dkg dió,
  • 2 ek inka kávépor
Az összetevőket összegyúrtam és fóliába tekerve aránylag téglalap alakú rudat formáltam belőle. Fél órára a fagyasztóba tettem. Utána 1 cm vastag szeleteket vágtam belőle és előmelegített sütőben, sütőpapíron megsütöttem. Nagyon finom lett, még fogok ilyent készíteni.

Sült cérnakolbász sajtos tésztával

2014. május 11., vasárnap · Posted in , ,

Ez is csak egy ötlet, nem kell hozzá sok tudomány, de kicsit változatossá teszi az eddig használt alapanyagokból elkészített ételt :) 


Hozzávalók:
  • cérnakolbász,
  • kevés olaj,
  • só,
  • kockatészta,
  • reszelt sajt,
  • pirospaprika,
  • salátalevél.
A kolbászt óvatosan bevágtam és nagyon kevés olajon megsütöttem. A tésztát enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem, hagytam lecsepegni, majd megforgattam abban a zsiradékban, ami maradt a kolbásztól. Salátalevélre helyeztem, megszórtam reszelt sajttal, és pirospaprikával, majd mellé tettem a kolbászt. Nem egy kalóriaszegény étel, de néha belefér :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.