Nálunk mindenki nagyon szereti az eperdzsemet, de én személyesen még sosem főztem. Most kaptam szép epret elfogadható áron és nem hagytam ki az alkalmat. Igyekeztem spórolni a cukorral, nem fösvénységből, hanem azért, mert általában csak annyi cukrot adok az ételekhez, amennyit föltétlenül muszáj. Elég édes volt az eper, elég volt bőven 1 kg.
Hozzávalók:
- 5 kg eper,
- 1 kg cukor,
- 2 dzsemfix
Az epret alaposan megtisztítottam, megmostam és
hagytam lecsepegni. A főzőedénybe tettem, megszórtam
kb. 20 dkg cukorral és 2 órát állni
hagytam. Ez idő alatt levet eresztett. Kicsit összekavartam és
lassú tűzön feltettem főni. Időnként
megkavartam. Kb. 2 órát főztem. Utána 4 ek
cukorral elkavartam a dzsemfixet, hozzáadtam a dzsemhez.
Hagytam felforrni, majd hozzáadtam a cukor többi részét
is és felforraltam. Utána üvegekbe töltöttem
és száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 14 üveg
dzsemem lett ebből az adagból, igaz nem egyformák,
inkább kisebb üvegecskék.