Kakaós, tehéntúrós torta

2015. február 8., vasárnap · Posted in , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 10 dkg margarin,
  • 2 tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 tasaksütőpor,
  • 35 dkg liszt,
  • 4 ek cukrozatlan kakaópor,
  • 1 ek citromlé.
Hozzávalók a krémhez:
  • 75 dkg tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 egész tojás,
  • citromhéj,
  • gríz,
  • darált dió,
  • színes cukorka.

A margarint a tojással, cukorral, a citromlével és kevés sóval habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport, a lisztet, amelybe előzőleg belekevertem a sütőport. Jól összedolgoztam, majd a sütőpapírral kibélett tortaforma aljára helyeztem és kézzel kinyújtottam. 

Megszórtam annyi grízzel, hogy ellepje a lapot, ráterítettem a két tojással és a 10 dkg cukorral összekevert, reszelt citromhéjjal ízesített tehéntúrót. Megszórtam őrölt dióval és színes cukorkával. Ezek el is hagyhatók. A cukorka csak a színhatás miatt került a krémre. Aki gondolja, használhat mazsolát is, mert nagyon passzol a tehéntúróhoz, de nekem most sajnos nem volt itthon. 

Előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 45 perc alatt készre sütöttem.

Sajtos, sonkás spagetti

2015. február 7., szombat · Posted in , , ,

Egy ötlet, ha épp nem tudod mit készíts rövid idő alatt.


Hozzávalók:
  • spagetti (én grano duro spagettit főztem),
  • préselt sonka,
  • reszelt sajt,
  • házi pizzaszósz,
  • oregánó.
Enyhén sós vízben megfőztem a spagettit, leszűrtem és hagytam lecsepegni. Tányérra tettem, megszórtam apróra vágott sonkával, reszelt sajttal, házi pizzaszószt tettem rá, majd rászórtam 1/2 kk oregánót és az egészet betettem a mikróba 1 percre, hogy a sajt ráolvadjon.

Grillezett sertésszelet

· Posted in ,

Nagyon szeretem a bécsi szeletet, de ritkán szoktam készíteni az olajban sütésért. Most grillezett sertésszeletet készítettem, ami ilyen szempontból sokkal egészségesebb, szinte zsiradék nélkül készül.


Hozzávalók:
  • sertéshús,
  • só,
  • bors,
  • 1 kk olaj.
A sertéshúst felszeleteltem, kipotyoltam, sóztam, borsoztam. A grillsütőt megkentem kevés olajjal, majd 10 perc alatt megsütöttem rajta a húst.

Vajastáskák

2015. február 6., péntek · Posted in ,

Még egy nagyon finom, puha Váncza sütemény. Ez a negyedik, így még hátra van 96 a 100-ból :)


Lefényképeztem a receptet, de ha nem látszana jól a kép mérete miatt, vagy annak, aki nyomtatni szeretné, leírom.

24 deka lisztet 1/2 csomag Váncza-sütőport, 20 dkg vajat, 2 egész tojást, 6 deka cukrot, 1/2 citrom levét és 1 csomag Váncza-vanilincukrot annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. A metéltvastagra nyujtott tésztát borospohárral kinyújtjuk s a darabok közepére kis csomóba barack- vagy málnaízt téve könnyedén félbehajtjuk, szélen egy helyen ujjunkkal benyomva. Cukorral megszórva világosbarnára sütjük.


Én sárgabarack dszemet használtam és nem csak egy helyen nyomtam össze, hanem körbe lezártam a táskákat. Csak sütés után szórtam meg porcukorral. Nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek.

Felemás, kerek pizzakenyér

Megint pizzakenyér, de mentségemre legyen mondva, hogy nem lehet megunni. Aki kipróbálta, az tudja. Sokszor volt már ez a recept, de azért leírom ismét.  Most felemásat készítettem, fele pikáns, fele nem.


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • kb. 300 ml langyos víz,
  • 2 ek olaj + amennyi még kell a kenéshez
  • 2 kk só,
  • 1 kk cukor.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 16 szelet pikáns kolbász,
  • 16 szelet sajt,
  • 24 szelet virsli (de lehet egyéb is, párizsi, sonka vagy szalámi),
  • 1 nagy fej hagyma,
  • kevés pizzaszósz a jelöléshez.
A tésztához valókból tésztát gyúrtam és letakarva, meleg helyen fél órát kelesztettem. Utána kicsit átgyúrtam, majd két részre osztottam. 

Készítettem pár képet, hogy érthetőbb legyen.

Tehát az egyik tésztát a képen látható módon kinyújtottam és ráhelyeztem a kolbászszeleteket úgy, hogy köztük egy kis hely maradjon, de a legfontosabb az, hogy a felső részen maradjon kb. 1,5 ujjnyi hely.


A kolbászkarikákra ráhelyeztem a sajtszeleteket. 


A sajtszeletekre ráhelyeztem a hagymaszeleteket. a tészta szélét (a töltelék felett) megkentem olajjal. Ez nagyon fontos azért, hogy ne ragadjon össze és sütés után könnyen szétváljon.


A tészta alsó felét ráhajtottam a felső részre, megkentem olajjal és felszeleteltem, vigyázva, hogy a töltelék mellett vágjam el. 

A másik darab tésztával is így jártam el, azzal a különbséggel, hogy abba virslit tettem pikáns kolbász helyett.


Ezután egy kerek formát kibéleltem megvajazott sütőpapírral és elkezdtem egymás mellé rakosgatni a szeleteket a következőképpen: az olajozott felületek mindig ugyanabba az irányba nézzenek, vagyis az olajozott felület a nem olajozott felületre kerüljön és így tovább. Ha ezt betartjuk, akkor a szeletek sütés után nagyon könnyen leválnak egymásról.

A pikáns részét megkentem pizzaszósszal, hogy ne tévesszem össze. Előmelegített sütőben lassú tüzön szép pirosra sütöttem.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.