Pizzaszósz

2015. augusztus 23., vasárnap · Posted in

Minden évben készítek pizzaszószt, hogy legyen majd a pizzára és mindig másképp készítem, annak függvényében, hogy mit tudok összeszedni és milyen fűszerhez van épp kedvem. Idén ilyen lett. 


Hozzávalók:
  • kb. 1,5 kg érett paradicsom,
  • 5 db piros paradicsompaprika,
  • 5 nagy cikk fokhagyma,
  • 3 nagy hagyma,
  • 3 babérlevél,
  • 2 kiskanál só,
  • 1 púpozott kiskanál majoránna,
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors,
  • kevés szalicil.
A paradicsomot megforráztam és meghámoztam. A paprikát kicsumáztam és az összes hozzávalót, a fűszereken kívül betettem a blenderbe és péppé zúztam. Utána feltettem főni, hozzáadtam a fűszereket és néha megkavarva addig főztem, amíg a leve elfőtt és paszta sűrűségű lett. Ekkor levettem a tűzről, belekavartam a kevés szalicilt, üvegekbe tettem, rácsavartam az üvegek fedelét, majd száraz dunsztba tettem másnapig.

Élesztő nélküli, kolbászos - sajtos pizza

2015. augusztus 21., péntek · Posted in


Előkészítési idő: 5 perc.
Pihentetési idő: 30 perc.
Sütési idő: 25 perc.

Hozzávalók 1 db. 26 cm átmérőjű pizzához:
  • 3/4 bögre fehér liszt,
  • 1 evőkanál olíva olaj,
  • 100 ml 3,5%-os kefir,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 1/2 mokkáskanál sütőpor.
Hozzávalók a feltéthez:
  • 2 evőkanál házi pizzaszósz,
  • 1 debreceni szeletelve,
  • kevés trappista sajt reszelve,
  • 3 csipet oregánó. 


Az olajat a kefirrel összekavartam, majd hozzáadtam a sütőporos lisztet és a sót. Kicsit összedolgoztam, majd fóliával letakarva 30 percre hűtőbe tettem pihenni. Utána lisztezett deszkán kerekre  nyújtottam, megkentem pizzaszósszal, megszórtam oregánóval, rátettem a felszeletelt debrecenit és rászórtam a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogósra sütöttem.

Figyelem: vigyázni kell a feltéttel, mert a hús és a sajt is zsíros és ha sok van belőle, akkor "szalonnás" lesz a tészta. 


Eddig számomra ez a legjobb recept. Hamar elkészül, nem kell gyúrni, se keleszteni és finom, ropogós lesz a tésztája. Ez az élesztő nélküli tészta könnyebb a gyomornak is. Nekem most csak trappista sajtom volt, ami elég zsíros, de keveset tettem belőle, viszont jó szárazabb sajtot használni.

Barackos-szilvás gyümölcslepény dióval

2015. augusztus 2., vasárnap · Posted in , , , ,

Tepsi mérete: 40x29 
Ez egy dupla adag. Aki a kis, hagyományos tepsiben süt, az a mennyiség felét készítse el.



Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt,
  • 4 tojás,
  • 30 dkg cukor,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 20 dkg darált dió,
  • tej (kb. 250 ml, 1,5%-os).
Hozzávalók a tetejére:
  • kevés búzadara (kb. 1 evőkanál),
  • barack,
  • szilva,
  • kevés cukor,
  • kevés őrölt fahéj.

A tojásokat a porcukorral habosra kavartam. Hozzákavartam a lisztet, amelyet előzőleg összekavartam 1 csomag sütőporral, a darált diót és annyi tejet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjak. Ez nekem kb. 250 ml volt. A masszát sütőpapírral kibélelt  tepsibe öntöttem, tetejét megszórtam búzadarával, ráhelyeztem a cikkekre vágott barackot és szilvát.  A szilvákat a lyukas felükkel felfelé tettem a tésztára és minden mag helyébe szórtam egy kis fahéjas cukrot. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem. 


Gasztronómiai kislexikon

2015. július 26., vasárnap · Posted in

Á la discretion  - Svédasztal. Kevesen tudják, hogy ez nem napjaink kedvelt kínálata. Már a 19-ik században is ismerték. Pl. Jókai Mór az 1854-ben megjelent Kárpáthy Zoltánban pontos leírását adja.

Abálás - 90 C-on való főzés (például szalonnánál). Hús- vagy zöldségfélénél előzetesen vízzel való párolása, hogy porhanyósabbá váljon.


Agar-agar - tengeri moszatból előállított semleges ízű kocsonyásító anyag. Szilárdító hatása erősebb, mint a zselatiné. 

Alap - sűrű szaft, amely főzésnél, párolásnál és sütésnél keletkezik. Minden jó mártás alapja.

Ázsiai fondütál - a kínai konyhában használt, fondühöz hasonló, hagyományos főzőedény, más néven "Mongol tűzfazék"

Bamigoreng - zöldséges kínai tészta garnélával.

Bardírozás - kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása.

Basmati rizs - a Himalája lejtőin terem a hosszú szemű, kellemes aromájú és illatú basmati rizs. Jázminrizzsel vagy más hosszú szemű rizsfajtával helyettesíthetjük.

Bébiananász - édesebb, mint a nagy ananász, és a torzsája is ehető.
 
Blansírozás - rövid idejű főzés bő, forró vízben, sóval vagy anélkül. Blansírozás után az ételt hideg vízben lehűtjük. A zöldségféléket  fagyasztás előtt általában blansírozzuk, hogy megőrözzék színüket. A paradicsom héját is könnyebb lehúzni, ha előtte pár percre forró vízbe mártjuk.

Bonitószirom - egyfajta tengeri halból (bonitóból) készült szárított szirom.

Bouillon - általában húslé vagy húskivonat, erőleves, de lehet zöldségből, halból vagy alapanyagból főzött lé is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.