Előszőr is Boldod Újesztendőt mindenkinek. Kicsit elhanyagoltam a blogot és a blogvilágot, ezért elnézést kérek mindenkitől, de most itt vagyok és igyekszem minél több és jobb receptet megosztani.
Most egy karamellizált ananászos piskóta receptet hoztam nektek, ami, mondhatom saját recept. Igazából volt két recept A Jó Konyha receptgyüjteményben, de egyik sem tetszett igazán. Az egyik ezért, a másik azért, így gondoltam egyet, elvetettem a kockát és kidolgoztam a saját receptemet. Kicsit izgultam, mert azért bevallom, nincs nekem még akkora cukrásztapasztalatom, hogy így kockáztassak, de ez most bejött :)
Na akkor lássuk mit műveltem :)
Hozzávalók:
- egy ananánszkonzerv, amiben karikára vágott ananánsz van,
- 4 evőkanál cukor,
- kb 5 dkg vaj,
- 250 g cukor,
- 250 g liszt,
- 4 tojás,
- fél csomag sütőpor,
- 1 kávéscsésze víz,
- 1 kk Monini csokieszenc (vagy más eszenc, de el is hagyható).
Először is a kerek tepsit kibéleltem sütőpapirral a következőképp: a sütőpapírt méretre vágtam, galacsint gyűrtem belőle és bevizeztem. Utána kisimítottam és leráztam róla a vizet. Ez azért kell, mert így jobban alakul. Jó praktika, az olaszoktól tanultam. A sütőpapírt megkentem vajjal, majd a tepsibe helyeztem és eligazítottam. A tepsi aljára szórtam 2 ek kristálycukrot, majd behelyeztem 7 szelet ananánszt. Kicsit győzködni kellett őket, de végül szót értettünk és befértek szépen egymás mellé.
Az ananászkarikákra rászortam a maradék 2 ek cukrot és rávágtam a vajat, vékony szeletekben, ahogy a képen látszik. Ez a karamellizáláshoz szükséges.
Begyujtottam a sütőbe és amíg elkészítettem a tésztát, betettem a tepsit melegedni.
A tojásokat megmostam, szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem és félretettem. A sárgákhoz hozzáadtam a cukrot, a Monini csokieszencet és habosra kevertem a mixer segítségével. A liszthez hozzáadtam a sütőport, összekavartam, majd apránként hozzáadtam a cukros tojássárgához, miközben apránként öntöttem bele a vizet. Amikor már csomómentes volt a tészta, óvatosan hozzáadtam a habot és kanállal beleforgattam.
Ekkor kivettem a sütőből a tepsit. Nem kell megijedni, a vaj elolvad és a cukor olvadni kezd a vajban, de ez rendben van. Ráöntöttem a masszát és közepes lángon megsütöttem. Amikor már szép barna volt, kivettem és hagytam kicsit hűlni. Majd óvatosan kihúztam alóla a papírt, ami már kicsit elázott és felfordítottam, ugyanis ennek a sütinek az alja a lényeg.
Ekkor kivettem a sütőből a tepsit. Nem kell megijedni, a vaj elolvad és a cukor olvadni kezd a vajban, de ez rendben van. Ráöntöttem a masszát és közepes lángon megsütöttem. Amikor már szép barna volt, kivettem és hagytam kicsit hűlni. Majd óvatosan kihúztam alóla a papírt, ami már kicsit elázott és felfordítottam, ugyanis ennek a sütinek az alja a lényeg.
A vaj és a cukor az ananásszal keveredve isteni savanykás, mondhatom pikáns ízvilágot köcsönöz az egyszerű piskótának.
Bevallom, nekem kicsit pupos lett a piskóta, ezért le kellett vágnom a tetejét (ami végül az alja lesz), hogy ha felfordítom, legyen egyenes, de ez nem akkora gond.
Bevallom, nekem kicsit pupos lett a piskóta, ezért le kellett vágnom a tetejét (ami végül az alja lesz), hogy ha felfordítom, legyen egyenes, de ez nem akkora gond.
Csodajó sütit hoztál össze!
VálaszTörlésA kerek formában sült piskóta nekem is mindig púpos lesz. Szerintem azért, mert a széleken hamarabb megsül, s ott már nem tud nőni felfele...
Köszi Gerdi! Levágtam kicsit belőle, itt nem volt gond.
TörlésFordított almásként ismerem, körtével is csináltam, de ananásszal még nem. Kiváló ötletet adtál! ;-)
VálaszTörlésAnanászt simán nem szeretem, vagy befőttnek, vagy így jó kis karamellásan, így már szeretném.
Van fordított almás is, az egyik pont almás volt a recepteskönyvemben :) Csipike próbáld ki, mert megéri :)
TörlésNagyon jo gondolat , a cukrot cask a sargajaba es egy kis viz , Mukodik , es a nehez hozzavalok az aljan cukorral Fantasztikus , meg Angliaban is mukodik pedig itt semmi izt nem erzel es semi etel nem olyan mint kellene!!
VálaszTörlés