Zsemle

2012. december 3., hétfő · Posted in

Ez a jól bevált zsemle receptem. Nagyon finom, ajánlom mindenkinek. Igaz most száraz élesztővel készítettem, a lisztet is kevertem, de ez nem változtat a minőségen.


Hozzávalók:
  • 40 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 2 tojás,
  • 5 dkg margarin,
  • 2 dl tej,
  • 1 kiskanál só,
  • szezámmag.  
A meleg lisztet egy tálba tettem, hozzáadtam a száraz élesztőt és jól összekevertem. A margarint belevágtam a lisztbe, hozzáadtam a sót, a felvert tojásokat és végül a langyos tejet. A tésztát jó hólyagosra kidolgoztam. Meleg helyen, letakarva 40 percig kelni hagytam.

A megkelt tésztát 16 részre osztottam, kis labdákat formáltam belőle, tepsibe helyeztem. Megkentem tojássárgával, megszórtam szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten megsütöttem.

Spenótos spagetti tükörtojással

2012. november 28., szerda · Posted in ,


A receptet nem fogom leírni, mindenki tudja hogyan kell spenótot készíteni, spagettit főzni és tükörtojást sütni. Ezt inkább ötletnek szántam. Eddig mindig kenyérrel tálaltuk a spenótot, most újítottam. Volt olyan, hogy nem spagettivel, hanem hosszú, szélesebb tésztával tálaltam és csavartam, mint a spagettit. Próbáljátok ki, mert megéri!


Legényhódító (gyors, igen jó)

2012. november 26., hétfő · Posted in , ,

Kíváncsi lennék hányan mosolyogtok a cím/elnevezés láttán.  Én is mosolyogtam, szóval nyugodtan meg lehet írni.  Mielőtt még bárki félreértene, nem akarok legényeket hódítani, a recept a Vácza receptes könyvből származik, ők nevezték el így, én csak használom. 

25 deka cukrot 15 deka zsírral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, fél csomag Váncza-vanilincukorral, 50 dekaliszttel kevert 1 csomag Vácza-sütőporral és annyi tejjel összegyúrunk, hogy lágyan nyújtható legyen. A tészta nagyobbik felét tepsi aljára tesszük és megkenjük a következő töltelékkel: 12 deka őrölt pörkölt mogyorót 12 deka porcukorral, fél citrom reszelt héjával, 2 egész tojással és 2 kanál morzsával elkeverjük. A töltelékre a maradék tésztát helyezzük egyenletes vastagra nyújtva. Tojással megkenjük, kevés tört mogyoróval megszórjuk és villával megszurkálva, lassú tűznél jól átsütjük. Sütés után vanilin-szórócukorral hintjük be és szeletekre vágjuk. 

Én nagyjából betartottam a receptet, annyi eltéréssel, hogy zsír helyett margarint és mogyoró helyett diót használtam. Legényt nem hinném, hogy lehetne vele hódítani, de finom süti lett belőle.

Csirkemell paprikás kagylótésztával

2012. november 24., szombat · Posted in

Ez sem új recept, biztos mindenki ismeri. Eddig a tésztát mindig külön főztem meg, de most egy kicsit másképp készítettem. Igen bő lére eresztettem (véletlenül) és arra gondoltam, hogy belefőzöm a tésztát, így megoldódik a fölösleges lé gondja és egyszerűsítem a folyamatot is. Az eredmény nagyon jó lett. 


Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 kicsontozott csirkemell, 
  • 1 nagy hagyma,
  • pirospaprika,
  • kagylótészta,
  • só,
  • olaj,
  • 2 babérlevél. 
A hagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát (amit Katitól kaptam ajándékba és nagyon finom) és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a csíkokra vágott csirkemellet, a sót és a babérlevelet, majd fedő alatt majdnem puhára főztem. Ekkor hozzáadtam a tésztát és néha megkavarva mindkettőt puhára főztem. Egyszerű, nagyszerű és nagyon finom. Zöld paradicsommal és káposztával töltött paprikával tálaltam.

Martini házilag

2012. november 23., péntek · Posted in ,

Azt nem mondhatom, hogy antialkoholista vagyok, de ha el lehet kerülni az alkoholt, akkor nagy ívben megteszem. Ha mégsem lehet elkerülni, akkor nagyon megnézem, hogy miből mennyit iszom. A Martini az egyedüli ital, amire azt tudom mondani, hogy szeretem :) Most megpróbáltam házilag elkészíteni, puszta kíváncsiságból. Ha kész lesz, akkor beszámolok az eredényről.


Hozzávalók:
  • 30 dkg mosatlan rizs,
  • 1,5 kg cukor,
  • 1 vaníliarúd (vagy 3 tasak vaníliás cukor),
  • 10 dkg mazsola,
  • késhegynyi fahéj,
  • 8 – 10 szem szegfűszeg,
  • 3 db citrom karikára vágva.
A hozzávalókat üvegbe tesszük, ráöntjük a vizet és meleg helyen tartjuk, hogy 7 nap alatt kifőjön. Naponta egyszer megkavarjuk fakanállal, és gézzel letakarva tároljuk. A 7 nap elteltével még 6 hétig érleljük anélkül, hogy megmozdítanánk. Utána leszűrjük, és gumislag segítségével (mint a bort) üvegekbe rakjuk. Forrás: Kötényke – 32 szám

Kicsit izgulok, mert üveg helyett teflonos edénybe tettem és szelepes üvegfedővel fedtem le. Majd meglátjuk mi lesz belőle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.