Ecetes uborka szőlő- és meggylevéllel

2013. május 3., péntek · Posted in , , ,

A frissen szedett apró uborkákat áztassuk egy napig sós vízben. Azután rakjuk szorosan üvegekbe (egymás fölé állított sorokba). Az üveg aljára kaprot, csombort, a sorok közé pedig szőlő- és meggylevelet, borsszemeket, mustármagot vagy tormaszeleteket tegyünk. Forraljunk fel ecetes vizet (egy liter vízhez egy liter ecetet számítsunk) öntsük az uborkára, kössük le légmentesen az üvegeket, és gőzöljük 10 – 15 percig.

Dolgozó Nő

Diós-mákos krémes zabpelyhes keksz


Hozzávalók a kekszhez:
  • 140 g liszt
  • 250 g zabpehely
  • 100 g dió
  • 175 g vaj
  • 100 g cukor
  • 4 ek tej
  • 1/4 tk sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
  • 1 tojás fehérje kemény habbá verve,
  • 5 dkg cukor,
  • 3 dkg darált dió,
  • 3 dkg darált mák.

Előmelegítettem a sütőt. A cukrot habosra kevertem a puha vajjal, majd hozzáadtam a zabpelyhet, a sütőporos  lisztet, az apróra felkockázott diót, végül a tejet. Addig gyúrtam, amíg egy kemény tésztát nem kaptam belőle. Egy kb. 5 cm átmérőjű hegert formáltam belőle, és 1 cm-es karikákra vágtam. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tetten, és kb.  15 - 20 peret sütöttem, majd mindegyik kekre tettem a  krémből, visszatettem és még 10 - 15 percig sütöttem. 


Az eredeti recept itt található.

Paprikás zöldbab kolbásszal

· Posted in


Hozzávalók:
  • 3 zöldhagyma,
  • kolbász,
  • negyed kg zöldbab,
  • 1 csésze tej,
  • kevés liszt,
  • kevés olaj, 
  • 1 kk pirospaprika,
  • só,
  • 2 babérlevél,
  • 1 kk fűszerecet.
A zöldhagymát apró karikára vágtam és a forró olajon a kolbásszal együtt üvegesre pároltam. Hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a sót, a zöldbabot, a babérlevelet és puhára főztem. A lisztből és a tejből habarást készítettem, hozzáadtam a zöldbabhoz, hagytam kiforrni, utána levettem a tűzről. Hozzáadtam az ecetet, utána ízesítettem és máris fogyasztható volt.

Hagymás uborka télire, üvegben

2013. május 2., csütörtök · Posted in , , , ,

Mossuk meg a középnagyságú, friss uborkákat, forrázzuk le lobogó vízzel. Miután kihűlt, hámozatlanul gyaluljuk le, rakjuk üvegekbe rétegesen karikára vágott hagymával. Minden réteget gyengén sózzunk meg. A megtöltött üvegekbe öntsünk felforralt és kihűtött borecetet, szórjuk bele a mustármagot. Másnap töltsük fel a leapadt ecetet (forralt, lehűtött ecettel), és kössük le az üvegeket.
Dolgozó Nő  - 1982 augusztus

Karfiolsaláta télire, üvegben

A szép, tömör, hófehér karfiolfejeket zöldjüktől megtisztítjuk, rózsáira szedjük, sós és enyhén ecetes vízben 10 percig forraljuk. Levétől lecsurgatjuk, majd üvegekbe rakjuk. Újabb sós vizet készítünk, a karfiolra öntjük, és mindenik üvegbe egy-egy evőkanálnyi ecetet öntünk, tetejére késhegynyi szalicilt vagy más tartósító szert teszünk, és végül lekötjük. Fél óra hosszat gőzöljük.
Dolgozó Nő - 1982 augusztus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.