Tejfölös csirkepaprikás krumplival
Hozzávalók:
- 1 egész csirkehát és 2 szárny (de lehet combra is készíteni),
- 1 nagy fej hagyma,
- 1 kk pirospaprika,
- só,
- 2 ek olaj,
- 5 nagy szem krumpli,
- 2 babérlevél,
- tejföl.
A hagymát apróra vágtam és
az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a
pirospaprikát és felöntöttem vízzel.
Hozzáadtam a csirkehúst, a sót, a babérlevelet
és kb. 20 percig főztem. Utána hozzáadtam a
meghámozott és kockára vágott krumplit is
és puhára főztem. Tálaláskor tejföllel
ízesítettem.
Csalánleves
... vagy csihányleves, ahogy felénk
mondják. Ez is egy gyerekkori kedvenc. Nagyon sokszor volt
nálunk ez a leves ebédre, de azóta sajnos nem
készítettem. Most próbáltam elérni
az akkori ízt, de nem sikerült. Konzultáltam a
tesómmal, ő eresztékre tippelt, és
rántásra és végül nekem lett igazam,
de ez sajnos eresztékkel készült. Így is
nagyon finom, de van még a fagyasztóban és a
következő adag már rántással lesz, úgy,
mint régen. Sokan meg nem ennék semmi pénzért,
de nagyon finom és főleg értékes anyagokat
tartalmaz a csalán.
Hozzávalók:
- fél kiló csalán,
- személyenként 1 tojás + 1 egész tojás,
- 1 csésze tej,
- só,
- pár cikk fokhagyma.
A csalánt (kesztyűvel) jól megmostam, majd bő vízben feltettem főni. Kb. 10 - 15 percig főztem, és leöntöttem a levét. Felöntöttem ismét vízzel, hozzáadtam a fokhagymát, a sót és puhára főztem. A fővő levesbe egyenként beletörtem a tojásokat és megfőztem. Egy tojássárgából és a tejből habarást (eresztéket) kavartam, majd miután levettem a levest a tűzről, hozzáadtam és jól elkavartam. Nagyon finom és egészséges.
A testvérem főzeléket szokott belőle készíteni, de én még sosem ettem belőle. Egyszer illene azt is kipróbálni.
A testvérem főzeléket szokott belőle készíteni, de én még sosem ettem belőle. Egyszer illene azt is kipróbálni.
Töltött fasirtgolyók petrezselymes krumplival
Hozzávalók 3 személyre:
A fasírthoz:
- 30 dkg darált hús,
- 4 egész tojás,
- 2 ek gríz,
- só,
- őrölt bors,
- 2 cikk zúzott fokhagyma,
A krumplihoz:
- 4 nagy héjában főtt krumpli,
- kevés olaj,
- apróra vágott petrezselyemzöld.
A krumplit sós vízben héjastól
megfőztem. Leöntöttem róla a vizet és 30
mp-ig hideg vízbe tettem, majd leöntöttem róla
a vizet és amikor annyira kihűlt, meghámoztam, majd
kockára vágtam.
3 tojást keményre főztem és megpucoltak. A darált húst egy keverőtálba tettem, hozzáadtam 1 felvert tojást, a sót, a borsot, a fokhagymát és a 2 ek grízt. Jól összedolgoztam és hagytam 10 percig állni. Utána a főtt tojásokat kettévágtam, majd húsba csomagoltam és forró olajon megsütöttem. Természetesen nem osztottam el elég egyenletesen a húst, egyes helyeken igen vékony volt a húsréteg, sütéskor összesűlt és most kilátszik a tojás, de ez benneteket n zavarjon :D A kockára vágott krumplit forró olajban kicsit megforgattam, rászórtam a vágott petrezselyemzöldet és máris tálalható volt. Jó étvágyat!
3 tojást keményre főztem és megpucoltak. A darált húst egy keverőtálba tettem, hozzáadtam 1 felvert tojást, a sót, a borsot, a fokhagymát és a 2 ek grízt. Jól összedolgoztam és hagytam 10 percig állni. Utána a főtt tojásokat kettévágtam, majd húsba csomagoltam és forró olajon megsütöttem. Természetesen nem osztottam el elég egyenletesen a húst, egyes helyeken igen vékony volt a húsréteg, sütéskor összesűlt és most kilátszik a tojás, de ez benneteket n zavarjon :D A kockára vágott krumplit forró olajban kicsit megforgattam, rászórtam a vágott petrezselyemzöldet és máris tálalható volt. Jó étvágyat!
Karalábéleves
Mostanában egyre inkább ilyen nosztalgiás ételeket készítek, amiket a nagymamám meg az édesanyám főzött régebb. Ez is olyan leves. Találgattam, hogy hogyan kéne elkészíteni, mit kellene beletenni ahhoz, hogy pont olyan legyen, mint amilyent gyerekkorunkban ettünk. Ez végül rántásos leves, de vékony rántást készítettem hozzá. Nekem most nem volt itthon, de lehet hozzáadni sárgarépát is.
Hozzávalók 4 személyre:
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes karalábé,
- 1 nagy fej hagyma egészben,
- 2 marék rizs,
- ízlés szerint só,
- kevés rántás (2 ek lisztből, kevés pirospaprikával)
- petrezselyemzöld.
A karalábét meghámoztam és hasábokra vágtam, majd kellő vízmennyiséggel feltettem főni. Hozzáadtam a sót és a hagymát, majd félpuhára főztem. Ekkor hozzáadtam a megmosott rizst, a petrezselyemzöldet és készre főztem. Elkészítettem a rántást, majd hozzáadtam a leveshez és forraltam még kb. 5 percig.
martinelli. Üzemeltető: Blogger.