Tehéntúrós, mazsolás bukta

2015. január 10., szombat · Posted in ,

Benéztem Limarához egy kis ihletért és ez lett belőle :) Ő batyut készített,  én kicsit változtattam a recepten és buktát készítettem.  Nagyon jó ez a recept, megtartom. De egyébként tudnivaló, hogy nála csak jó recepteket lehet találni (azért mentem oda) :) 

Sajnos kénytelen voltam telefonnal fényképezni és a képek nem legmegfelelőbb élességűek.  De majd legközelebb, ha visszakapom a fényképezőgépem.



Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt,
  • 3,2 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 1 mk. só,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 8 dkg olvasztott margarin,
  • 1 tasak szárított élesztő.
 Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg túró,
  • 2 csapott evőkanál búzadara,
  • 3 ek. cukor,
  • 2 kk. vaníliás cukor,
  • 6 dkg mazsola,
  • 1 tojás.
A kenéshez:
  • 1 tojás.
A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam  a cukrot, a szárított élesztőt, a sót és jól összekavartam. A tojást felvertem és hozzáadtam a liszthez. A tejet meglangyosítottam és apránként a liszthez adagolva, könnyű tésztát gyúrtam belőle. Utána, nagyon kis mennyiségekben beledagasztottam az olvasztott margarint is. Meleg helyen duplájára kelesztettem. 

Amíg kelt, elkészítettem a tölteléket. A tehéntúró elég vizes volt, így hozzáadtam 2 ek búzadarát, a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást, majd jól összedolgoztam. 


A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kicsit átdolgoztam, majd felosztottam 10 egyenlő részre. Mindegyik darabot kerekre nyújtottam, négybe vágtam és tettem rá egy kiskanál tölteléket, majd összecsomagoltam. Tetejüket megkentem a felvert tojássárgával és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Ribizli leves

· Posted in ,

Sajnos elég ritkán szoktam gyümölcslevest főzni, pedig szeretem, mert finom. Most rászántam magam, mert volt a kamrámban egy ribizli befőtt, ami legalább 8 éves. Gondoltam épp ideje már valamit kezdeni vele.  


Hozzávalók:
  • 1 üveg ribizli kompót,
  • 1 tojás,
  • kb. 150 ml tej, 
  • cukor ízlés szerint.
A ribizli kompótot a fazékba öntöttem, annyi vizet adtam hozzá, amennyit elegendőnek gondoltam és felforraltam. A tojást megmostam, szétválasztottam és a fehérjét belefőztem a levesbe. Amikor a fehérje megfőtt, levettem a tüzról. A tojássárgából és a tejből habarást készítettem és hozzáadtam a leveshez. Cukorral édesítettem.

Fogyasztható meleged, de nyáron hidegen is nagyon finom.

Meggy, cseresznye levesnek, mártásnak, süteményekbe

Egy kg meggyre 40 dkg cukrot számítunk. A jól megmosott meggyet kimagoljuk, és a gyümölcsöt a cukorral rétegesen üvegekbe rakjuk. Tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, és lassan gőzöljük kb. 30 percig. Ha a befőttet tészta sütéséhez használjuk, előzőleg levétől szitán lecsurgatjuk. Levét szódavízzel szörpként fogyaszthatjuk. 

Dolgozó Nő - 1983 június 

Frittata di spaghetti al forno - Csőben sült spagetti

2015. január 9., péntek · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 250 g durum spagetti (száraz súlya),
  • 5 dkg bacon,
  • 5 dkg szalámi,
  • 2 ek zsemlemorzsa,
  • 4 tojás,
  • só,
  • reszelt sajt,
  • kevés vaj. 

A spagettit sós vízben félkészre (al dente)  főztem, leszűrtem és hagytam lecsepegni. A bacont és a szalámit apró kockára vágtam és egy teflon edényben pirosra sütöttem. A tűzálló edényt megkentem vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, belehelyeztem a spagettit, majd rászórtam a kiolvasztott bacont és szalámit. Megsóztam, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Közepes lángon addig sütöttem, míg a tojás majdnem megsült. Ekkor rászórtam a reszelt sajtot és visszatoltam a sütőbe, és addig sütöttem, míg a sajt ráolvadt.

Kockára vágtam és házi pizzaszósszal tálaltam.

Reszelt alma télire

2015. január 6., kedd · Posted in , ,

E célra a gyenge minőségű gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Öt kg. megtisztított, reszelt almához 1 dkg. Szalicilt vagy benzoensavas nátriumot (gyógyszertárban kapható) teszünk. Ezt a mennyiséget kb. 8 – 10 kg almából kapjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük. Ha az alma nagyon leves, levéből leönthetünk egy külön üvegbe, amit néhány hét múlva, amikor a nagy üvegben a lé leapad, visszaönthetünk. Az almából bármikor kivehetünk, a maradék nem romlik meg.

Dolgozó Nő – 1982 szeptember

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.