Petrezselymes krumplileves

2015. június 9., kedd · Posted in ,

Ez egy könnyű, nyári leves. Édesanyám sokszor készített, én már ritkábban főzök ilyent. Még nem volt a blogon bejegyzés róla, így gondoltam épp ideje megörökíteni.



Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 nagy  újkrumpli,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • só,
  • vágott zöldpetrezselyem,
  • fél csésze tej
  • 1/2 evőkanál liszt.
A vizet feltettem főni.  Hozzáadtam a megtisztított és kockára vágott újkrumplit, a sót, a hagymát, a fokhagymát és puhára főztem. Amikor a krumpli puha volt, hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, a  tejjel és a liszttel elkészített habarást, hagytam felforrni és kész is volt a leves.  Lehet egy kis ecetet is adni hozzá. Zöldhagymával tálalható, de én inkább kihagyom a hagymát :)


Rebarbarás eperdzsem

2015. június 3., szerda · Posted in , , ,

Itt a befőzési szezon és örömmel látom, hogy keresettek a receptjeim. Most számomra valami újat hoztam, ezt a rebarbarás eperdzsemet.  Még sosem készítettem ilyent, eddig mindig tisztán főztem az epret és a rebarbarát kizárólag süteménybe, vagy kompótnak készítettem.

Most viszont úgy történt, hogy a rebarbarából elég volt, így gondoltam kipróbálom a dzemses változatot és mondhatom, hogy isteni finom lett. Ezt ki kell próbálni.


Hozzávalók:
  • 2,5 kg eper,
  • 40 dkg rebarbara (hámozás utáni súlya),
  • 40 dkg cukor,
  • 1 késhegynyi szalicil.
Az epret megtisztítottam, megmostam és feltettem főni. Addig főztem, amíg az eperszemek kezdtek szétfőni. Ekkor hozzáadtam a meghámozott és apró karikára vágott rebarbarát és kavargatás mellett addig főztem, amíg a leve elfőtt. Hozzáadtam a cukrot, jól elkavartam és még kb. 10 percig főztem. levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt és jól kimosott, megszárított üvegekbe töltöttem. Rácsavartam a kupakot, fejjel lefelé fordítottam, hagytam pár percig, majd viszaállítottam őket és  száraz dunsztba tettem másnapig.

Töltött gomba

2015. június 1., hétfő · Posted in ,


Hozzávalók:
  • szép nagy csiperke gomba,
  • juhtúró,
  • füstölt szalonna,
  • só, 
  • kevés vaj.
A gombát meghámoztam, a szárát kiszedtem és a kalapot is, a szárát is megmostam, hagytam lecsepegni. A tűzálló tálat kivajaztam, beletettem a gombákat, a kalapok mellé a négybe vágott szárakat is. Megsóztam, megtöltöttem juhtúróval és mindegyik kalapba tettem három csík szalonnát, sütőbe toltam  és közepes lángon megsütöttem.

Ishler - Blogkóstoló - 23

2015. május 30., szombat · Posted in ,

Mindig nézegettem a gasztroblogokon a Blogkóstoló bejegyzéseket, de jómagam sosem vettem részt egyen sem. Nemrég szembe jött velem egy bejegyzés és azonnal beneveztem a 23-ik fordulóba. Izgatottan vártam a sorsolást és Fortuna Líviát sorsolta nekem, a Simone gasztroságai blog szerkesztőjét. Nagyon sok finomság van a blogján, nehéz volt választani, de amikor az Ishlert megláttam, azonnal lecsaptam rá.



Az Ishler a gyerekkorom egyik emléke, amikor a cukrászdákban 5 - 6 féle süteményt lehetett kapni és az Ishler volt az egyik. Sokszor mondogattam, hogy egyszer kéne Ishlert sütni, de sosem fogtam neki. Most itt volt az alkalom, tálcán kínálkozott. És voilà, itt az Ishler :)

Hozzávalók:
  • 2 tojás,
  • 25 dkg margarin,
  • 25 dkg cukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 15 dkg darált dió,
  • 10 dkg darált mandula,
  • 37 dkg liszt,
  • 1 tasak sütőpor. 
Hozzávalók a töltelékhez:
  • ribizlilekvár
Hozzávalók a mázhoz:
  • 10 dkg tortabevonó,
  • olaj.

A liszthez hozzáadtam a sütőport és jól összekevertem. Belemorzsoltam a margarint és hozzáadtam a darált diót és mandulát. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jól felvertem, majd hozzáadtam a lisztes keverékhez. Jól összedolgoztam, majd 2 órára a hűtőbe tettem pihenni.
Utána lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtottam, kerek kekszformával kivágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.
Hagytam kihűlni, majd házi ribizlilekvárral megkentem és összeragasztottam őket, rákentem a csokoládémázat és megszórtam apró, színes cukorkával. 
Nagyon omlós lett, amint megszárad a csokimáz rajta, azonnal fogyasztható.

Paradicsomos halkrém

· Posted in ,

Eddig mindig olajos halkonzervet használtam a halkrémhez, de egyre több helyen láttam paradicsomos halból készítve. Ezt a receptet is egy régi újságból ollóztam ki valamikor réges régen. Most viszont sorra került.


Hozzávalók:
  • 1 doboz paradicsomos halkonzerv,
  • 10 dkg vaj,
  • reszelt citromhéj,
  • reszelt hagyma,
  • 1 kávéskanál mustár.
A halat jól összetörjük villával, eldolgozzuk a vajjal és a felsorolt hozzávalókkal ízesítjük. 

Nagyon finom így a halkrém. Azt hiszem ezután áttérek a paradicsomos változatra. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.