Itt a befőzési szezon és örömmel látom, hogy keresettek a receptjeim. Most számomra valami újat hoztam, ezt a rebarbarás eperdzsemet. Még sosem készítettem ilyent, eddig mindig tisztán főztem az epret és a rebarbarát kizárólag süteménybe, vagy kompótnak készítettem.
Most viszont úgy történt, hogy a rebarbarából elég volt, így gondoltam kipróbálom a dzemses változatot és mondhatom, hogy isteni finom lett. Ezt ki kell próbálni.
Most viszont úgy történt, hogy a rebarbarából elég volt, így gondoltam kipróbálom a dzemses változatot és mondhatom, hogy isteni finom lett. Ezt ki kell próbálni.
Hozzávalók:
- 2,5 kg eper,
- 40 dkg rebarbara (hámozás utáni súlya),
- 40 dkg cukor,
- 1 késhegynyi szalicil.
Az epret megtisztítottam, megmostam és feltettem főni. Addig főztem, amíg az eperszemek kezdtek szétfőni. Ekkor hozzáadtam a meghámozott és apró karikára vágott rebarbarát és kavargatás mellett addig főztem, amíg a leve elfőtt. Hozzáadtam a cukrot, jól elkavartam és még kb. 10 percig főztem. levettem a tűzről, belekavartam a szalicilt és jól kimosott, megszárított üvegekbe töltöttem. Rácsavartam a kupakot, fejjel lefelé fordítottam, hagytam pár percig, majd viszaállítottam őket és száraz dunsztba tettem másnapig.
Nagyon szép színe lett, biztosan fincsi is. Én tavaly levendulás változatot készítettem, az is finom lett.
VálaszTörlésA levendulát még nem használtam semmibe, de sok helyen láttam. Jövőre remélem ki tudom én is próbálni.
Törlésrebarbarával, tuti isteni lehet...kipróbálom. én láttam már receptet, ahol bodzával csináltak eperdzsemet, én most mentával próbáltam ki, valami isteni. itt a recept aki kedvet kapna :) http://glurl.co/befozok
VálaszTörlésAjánlom.
TörlésIgazán finom lehet! Be kell már szerezzek egy rebarbaratövet. Mert különben nem jutok hozzá.
VálaszTörlésSzerintem ne halogasd, mert a rebarbara nagyon finom és egészséges :)
Törlés